ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα Υπουργεία Ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου έχουν ξεκινήσει συνομιλίες «για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας», αναφέρει τη Δευτέρα ο S&P Global, επικαλούμενος δημοσίευμα ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω αγωγού, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανάρτησή του με τίτλο «Το Ισραήλ συνομιλεί με την Κύπρο για ‘πιθανή συνεργασία’ στον τομέα της ενέργειας”, ο αμερικανικός οίκος επικαλείται δημοσίευμα του ynet.com στις 9 Οκτωβρίου σύμφωνα με το οποίο το συμβόλαιο, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων (που αντιστοιχούν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ), που θα υπογραφεί έχει διάρκεια 10 ετών και το φυσικό αέριο θα έρθει μέσω αγωγού από τις ισραηλινές εξέδρες Karish και Tanin στην Κύπρο.
«Στο πλαίσιο της ισχυρής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το Υπουργείο (Ενέργειας του Ισραήλ) διεξάγει συνεχείς συζητήσεις με το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ σε δήλωσή του στις 14 Οκτωβρίου στον S&P Global Commodity Insights.
Επικαλούμενος το δημοσίευμα του ynet.com στις 9 Οκτωβρίου, ο S&P Global αναφέρει πως το συμβόλαιο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια 10 ετών και το φυσικό αέριο θα έρθει μέσω αγωγού από τις ισραηλινές εξέδρες Karish και Tanin στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον S&P Global, η Energean, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, στα ανοιχτά του Ισραήλ, έχει υποβάλει αίτημα για άδεια εξαγωγής στην Κύπρο και προηγουμένως πρότεινε λύση μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στις 13 Οκτωβρίου, παραπέμποντας για ερωτήσεις σχετικά με τη σύμβαση στο Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.
Ο οίκος γνωστοποιεί ότι το φυσικό αέριο από το Karish παράγεται μέσω του Energean Power FPSO, δυναμικότητας 8 δισ. κυβικών μέτρων, ετησίως, για την προμήθεια στην εγχώρια ισραηλινή αγορά. Το φυσικό αέριο από το Karish μεταφέρεται σε χερσαίες περιοχές στα βόρεια του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, προσθέτει.
Σημειώνει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξάνεται στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου να διαπραγματεύονται γύρω στα 40 ευρώ/MWh (44 δολάρια/MWh).
Αναφέρει επίσης ότι η Platts, που αποτελεί μέρος της S&P Global Commodity Insights, εκτίμησε την τιμή αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Ολλανδίας) TTF στις 11 Οκτωβρίου στα 39,55 Eur/MWh.
Προσθέτει ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς, η ισραηλινή Κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο της πλατφόρμας Tamar ως προληπτικό μέτρο, ενώ η λειτουργία της πλατφόρμας άρχισε ένα μήνα αργότερα.
Σύμφωνα με τον S&P Global, το Ισραήλ είναι σήμερα ένας σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου με εξαγωγές προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Ο οίκος αναφέρει ότι η παραγωγή της χώρας έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των 24,7 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο.
Σημειώνει ότι το Karish, το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή τον Οκτώβριο του 2022, παρήγαγε 2,77 bcm την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με 1,97 bcm κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τέλος, ο S&P Global αναφέρει ότι τα άλλα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας είναι το Λεβιάθαν, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2019, και το Ταμάρ με έναρξη λειτουργίας το 2013.
Πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Διαβάστε επίσης:
UNIFIL: Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις εναντίον της
Χεζμπολάχ: Ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ
Τι αλλάζει για τα μπλοκάκια από το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση