ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έξι νέες μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ενέκρινε η Κίνα, για την επέκταση τριών υφιστάμενων σταθμών στην επαρχία Shandong, την επαρχία Fujian και την επαρχία Liaoning, μία επένδυση εκτιμώμενης αξίας 17 δισ. δολαρίων.
Η κυβέρνηση της Κίνας δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για την πυρηνική ενέργεια, μαζί με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της, με νέα έργα ατομικής ενέργειας, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Paper.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, η Κίνα ανακοίνωσε σχέδιο που περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες για τα επόμενα 15 χρόνια, περισσότερους από ό,τι έχει κατασκευάσει ο υπόλοιπος κόσμος τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ η συγκεκριμένη προσπάθεια θα μπορούσε να κοστίσει έως και 440 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η χώρα κατέχει τον τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό στόλο στον κόσμο, πίσω από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ αντιπροσωπεύει 23 από τους 55 αντιδραστήρες που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.
Καθαρό περιβάλλον έως το 2060
Το σχέδιο της Κίνας είναι ένα καθαρό περιβάλλον έως το 2060.
Για να πραγματοποιηθεί αυτό, αιολική και ηλιακή ενέργεια θα συνθέσουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι πιο ακριβή αλλά και πιο αξιόπιστη, θα αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο, σύμφωνα με εκτίμηση ερευνητών του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά.
Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα είναι και η κυβέρνηση, καθώς περίπου το 70% του κόστους των κινεζικών αντιδραστήρων καλύπτεται από τραπεζικά δάνεια, υποστηριζόμενα από το κράτος, με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μπορούν να εξασφαλίσουν άλλα έθνη, τοποθετώντας την Κίνα σε πλεονεκτική θέση σε αυτόν τον τομέα.
Υπάρχει και συνέχεια…
Η χώρα επέτρεψε 10 νέους αντιδραστήρες το 2022, ενώ ο αναλυτές σημειώνουν ότι οι εγκρίσεις της Δευτέρας μπορεί να μην είναι είναι οι τελευταίες για φέτος, καθώς αρκετοί άλλοι παράκτιοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν νέες κατασκευές.
Η CGN Power, ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές πυρηνικών σταθμών της Κίνας, ήταν ο μεγαλύτερος νικητής της απόφασης του Κρατικού Συμβουλίου, με τέσσερις από τους έξι νέους αντιδραστήρες να χρησιμοποιούν το σχέδιο Hualong One, ένα κινεζικό σχέδιο, το οποίο είχε εγκρίνει και η Βρετανία, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι εγκρίσεις θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν τις τιμές του ουρανίου, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2019, όταν η Κίνα άρχισε να εγκρίνει και πάλι νέους αντιδραστήρες μετά από διακοπή για αρκετά χρόνια, εν μέσω αναθεωρήσεων ασφάλειας μετά την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα.
Το “φάντασμα” της Φουκουσίμα
Πολλά έχουν αλλάξει από το καταστροφικό Τσερνόμπιλ το 1986 και τη κατάρρευση του σταθμού της Φουκουσίμα το 2011, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά σε πυρηνική ενέργεια, ξυπνά μνήμες από το Τσερνόμπιλ, όπου 350.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν μετά από την έκρηξη που εκτόξευσε ραδιενεργό υλικό στην ατμόσφαιρα, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι πέθαναν δηλητηριασμένοι από ραδιενέργεια μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Μάλιστα, οι καταστροφικές συνέπειες του περιστατικού, “στοιχειώνουν” ακόμη και σήμερα τον κόσμο.
Πριν και μετά
Πριν από τη Φουκουσίμα, οι πυρηνικοί στόχοι της Κίνας ήταν ακόμη μεγαλύτεροι.
Μέσα σε μια εβδομάδα από το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάρρευση στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο, η κινεζική κυβέρνηση έθεσε μορατόριουμ σε νέα έργα, ξεκινώντας μια βαθιά αναθεώρηση στην ασφάλεια ολόκληρου του προγράμματός της.
Μέχρι το 2014, είχε αποφασίσει να μην κατασκευάσει περισσότερους αντιδραστήρες που απαιτούσαν μέτρα ενεργητικής ασφάλειας, όπως στη Φουκουσίμα, ενώ σταμάτησε τις εγκρίσεις για αρκετά χρόνια.
Εντούτοις, ένα περιστατικό τον Ιούνιο του 2021 στο γαλλικό πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν στην νότια Κίνα, που αφορούσε πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις, πυροδότησε ξανά τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αντιδράσεις για “αδιαφανείς” πρακτικές
Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν οι αντιδράσεις για αδιαφανείς κινεζικές πρακτικές, που δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον με τις άλλες χώρες και σε αυτό το θέμα.
Η CGN μάλιστα, βρίσκεται στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το 2019 για φερόμενη κλοπή στρατιωτικής τεχνολογίας, ενώ τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να αναζητά τρόπους για να αποκλείσει την ανάπτυξη του αντιδραστήρα Sizewell.
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές – Αβεβαιότητα για τον χειμώνα
BP: Βουτιά 70% στα κέρδη β’ τριμήνου – Αυξάνει το μέρισμα κατά 10%
Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ για το 2025
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό το αφήγημα και για το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό – Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ