Κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.

Με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, επιτυγχάνεται η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας.

1

Eπίσης, νομοθετείται ο Μηχανισμός Χονδρικής, καθώς επιβάλλεται υποχρεωτική επιστροφή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέρους των εσόδων Αγοράς Επομένης Ημέρας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει διοικητικά
οριζόμενων μοναδιαίων τιμών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, με το άρθρο 122   θεσπίζεται ως προσωρινό μέτρο Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, χωρίς να θίγεται η εφαρμογή των κανόνων του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2015, «σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης» (L 197).

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται σκόπιμη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ήτοι της στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας, δια της άμβλυνσης των συνεπειών των αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της ενεργειακής κρίσης. Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται υποχρεωτική επιστροφή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέρους των εσόδων Αγοράς Επομένης Ημέρας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει διοικητικά οριζόμενων μοναδιαίων τιμών, για την καταβολή επιδοτήσεων στους καταναλωτές. Επίσης
προβλέπονται τα καθήκοντα των αρμοδίων φορέων και παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό της αναγκαίας μεθοδολογίας, των διαδικασιών και των άλλων απαραίτητων ρυθμίσεων για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Τα νέα έργα ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, στην ενίσχυση της επάρκειας ισχύος και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας και στην αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. H επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο είναι πολύ φθηνότερη σε σύγκριση με την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα.

Τι περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος»,  μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της αδειοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε., Α’ Φάση), το προτεινόμενο Μέρος Β’ αποτελεί το επόμενο αναγκαίο βήμα, μετά την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων (Β’ Φάση), μέσω:

α) πιο σύντομων και απλούστερων διαδικασιών, της σημαντικής μείωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται σε κάθε αδειοδοτικό στάδιο που μεσολαβεί από την υποβολή αιτήματος χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, μέχρι και την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας,

β) εύλογων προθεσμιών υλοποίησης, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ασφαλές πλαίσιο επενδύσεων,

γ) ψηφιοποίησης των διαδικασιών, προς πλήρη συμμόρφωση με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, «για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» (L 328).

Στο Μέρος Γ’ προβλέπονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση και τη λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και για την τροποποίηση της αδειοδότησης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ περαιτέρω πραγματοποιείται ενσωμάτωση διατάξεων της Οδηγίας 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, «σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ» (L 158), αναφορικά με τα ανωτέρω
αντικείμενα και τη δραστηριότητα της σωρευτικής εκπροσώπησης.

Με το Μέρος Δ΄ θεσπίζεται πιλοτικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία στη χώρα μας επενδύσεων που αφορούν στην καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από πλωτά φωτοβολταϊκά σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Με τo Μέρος Ε’ ενισχύεται η ένταξη περισσότερης ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενώ παράλληλα επιδιώκεται η υλοποίηση έργων επέκτασης ή ενίσχυσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), απελευθερώνεται δεσμευμένος ηλεκτρικός χώρος και παράλληλα δημιουργείται νέος. Επίσης, επιδιώκεται η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενσωματώνοντας σχετικές προβλέψεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

Με το Μέρος Στ’ ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα επιδιώκεται η ορθολογική διαχείριση της μεταλλευτικής και λατομικής δραστηριότητας, επιλύονται επιμέρους χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα, ενώ σκοπείται η πλήρης συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 «για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων» (L 135).

Δείτε επίσης:

Το σχέδιο νόμου

Αιτιολογική έκθεση

Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Ειδική έκθεση