• Οικονομία

    «Καμπανάκι» από Fitch για το κλίμα: Αυξήθηκαν φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

    • NewsRoom

    Πρόεδρος και CEO, Paul Taylor (fitch.group)


    Πολύ αργά προχωρά η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και η απαλλαγή από τις βλαβερές εκπομπές άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις αναδυόμενες αγορές να παρουσιάζουν τη μικρότερη μείωση, καθώς ως πιο ασταθείς, συχνά αντιδρούν υπερβολικά σε νέες πληροφορίες.

    Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,8% πέρσι, σε σύγκριση με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,9%.

    Η αναλογία μειώθηκε κατά λίγο περισσότερο από 1%, σχεδόν όπως η ετήσια πτώση των προηγούμενων 25 ετών, αλλά πολύ πιο χαμηλά από την ετήσια πτώση του 8%, που αποτελεί υποχρέωση μεταξύ 2020-2030 για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων έως το 2050.

    Ο Fitch σημειώνει ότι ενώ οι εκπομπές ρύπων από 10 ανεπτυγμένες οικονομίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970, οι αναδυόμενες αγορές στο σύνολό τους απέτυχαν να σημειώσουν κάποια πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι εκπομπές CO2 και το ΑΕΠ 10 αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν κατά 4,7% πέρσι.

    “Η έλλειψη προόδου στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στις αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της ταχύτερης αύξησης του ΑΕΠ και του αυξανόμενου μεριδίου της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας”, προειδοποιεί η Fitch.

    Ως κύριο λόγο για τις κακές επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών η έκθεση του Fitch αναφέρει τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας.

    Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το Ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο, ο οποίος θέτει ως στόχο της ΕΕ τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% (Fit for 55) έως το 2030 και καθιστά νομικά δεσμευτική την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

    Ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα αποτελεί μέρος της “Πράσινης Συμφωνίας” και είναι στρατηγική της ΕΕ για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Όπως υποστηρίζει η ΕΕ, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη.

    Παράλληλα, ανάλογες συμφωνίες έχουν επιτευχθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ωστόσο, οι χώρες ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές προς την κλιματική ουδετερότητα.

    Οι ανεπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Αυστραλία), μειώνουν τις εκπομπές γρήγορα σε αυτή τη δεκαετία, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες (Ινδία, Ινδονησία και υπόλοιπος κόσμος) φαίνεται ότι καθυστερούν περισσότερο.

    Η Κίνα φαίνεται ότι χαράζει τη δική της πορεία, συνδυάζοντας στοιχεία και των δύο κατηγοριών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Masdar: Βλέπουμε την Tέρνα Ενεργειακή ως εφαλτήριο για επενδύσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

    Cenergy: Μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή στην αύξηση- Γιατί πάει στις ΗΠΑ

    Workshop Κομισιόν: Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και διαφοροποίηση πηγών στο επίκεντρο



    ΣΧΟΛΙΑ