Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Γεφυρώνονται οι διαφωνίες, έρχεται η πολυπόθητη διασύνδεση – Το σημείο κλειδί που άλλαξε το σκηνικό

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Για πρώτη φορά, μετά από αρκετές εβδομάδες σκληρού πόκερ, φαίνεται να υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να αποκλείεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας εντός των επόμενων ωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε χθες ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με τις συζητήσεις για τον Great Sea Interconnector (GSI), ενώ σημείωσε και το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο.

Αλλάζει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το sigmalive.com στο περιθώριο εκδήλωσης της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων στη Λάρνακα, ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη μη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, Great Sea Interconnector. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται «τις επόμενες γενεές».

«Βλέπω αυτές τις έντονες τοποθετήσεις -δεν αναφέρομαι τώρα στα κόμματα- πολύ υπέρ, πολύ εναντίον. Διερωτούμαι από πού προκύπτουν όλα αυτά; Εν πάση περιπτώσει, δεν με αφορούν καθόλου. Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά, εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών. Υπάρχει πρόοδος και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στη βάση ενός και μόνο παράγοντα, να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», τόνισε.

Αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τις μελλοντικές γενεές και το οποίο ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα είναι και συνετές και θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, ό,τι και αν λένε κάποιοι περί καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων.

Σημείωσε επίσης ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα είναι στην Αθήνα για να δει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή. Και χθες και προχθές για το θέμα αυτό», είπε.

Ενδιαφέρον από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σε παρατήρηση ότι το Ισραήλ εξέφρασε την στήριξή του για το έργο οκ. Χρστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει δει τη σχετική δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, έχουμε πρόοδο, θέλω να το επαναλάβω και υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Δεν ήταν τυχαίο και το χθεσινό μου ταξίδι», είπε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του την Τετάρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είπε ότι συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όσο και το συγκεκριμένο έργο.

Το σημείο κλειδί που άλλαξε το σκηνικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την εξέλιξη των τελευταίων 24ωρων φαίνεται να συνέβαλε και η τροποποίηση των όρων της συμφωνίας, καθώς η Αθήνα έκανε ένα βήμα πίσω και δέχτηκε να κατανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των δύο χωρών το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρχικός επιμερισμός του κόστους σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και 37% για τους Έλληνες και πλέον κατανέμεται κατά 50%-50%. Πρόκειται για μία αλλαγή καθοριστικής σημασίας ως προς την ανάληψη κινδύνου έναντι του έργου σε περίπτωση τουρκικής εμπλοκής ή άλλων συμβάντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωσή του.

Διαβάστε επίσης

Andrea Orcel: O τραπεζίτης που δεν φοβόταν να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη