Ισραηλινό fund μπαίνει με 33% στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Euroasia Interconnector.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με ισραηλινό fund για την είσοδό του, με ποσοστό έως 33%, στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector, δηλαδή του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφενός επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του Ισραήλ για το project, αφετέρου δίνει λύση στο χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε και έθετε σε αμφισβήτηση την ομαλή εξέλιξη του έργου.

Και αυτό διότι με τη μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του ισραηλινού fund στον Euroasia Interconnector δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις (ικανό μετοχικό κεφάλαιο) για τη δανειοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής χρηματοδότησής του.

Η δρομολογημένη συμμετοχή του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας στο έργο, με ποσοστό τουλάχιστον 25% (βάσει του Letter of Intent που έχει υπογράψει με τον Euroasia Interconnector) και με option περαιτέρω αύξησης στο 33%, αποτέλεσε το εχέγγυο για να πεισθούν οι Ισραηλινοί επενδυτές να εισέλθουν στο project, συνεκτιμώντας -μεταξύ άλλων- την τεχνογνωσία του ΑΔΜΗΕ σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεμπλοκάρει το έργο, το οποίο κολλάει στις σοβαρές αδυναμίες του ιδιωτικού φορέα υλοποίησης και να δώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσει η διασύνδεση που κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τους πόρους των 657 εκ. ευρώ που έχει εγκρίνει η Κομισιόν ως χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facility.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας της Κύπρου για να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου-Ελλάδας.

O προϋπολογισμός τoυ EuroAsia Interconnector έχει ανέβει στα 1,94 δισ. ευρώ έναντι 1,57 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο, αναθεώρηση που εγκρίθηκε πρόσφατα από τις Ρυθμιστικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Πέραν των 657 εκατ. ευρώ, προβλέπονται άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κύπρου για την χρηματοδότηση του έργου και τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναζητηθούν από την EuroAsia Interconnector μέσω δανεισμού.

Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στην ΕΤΕπ για δάνειο περί τα 580 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κυπριακού τύπου δεν έχει ικανοποιηθεί καθώς περνά μέσα από τα «φίλτρα» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το έργο στην Κύπρο, έχουν κληθεί και εκπρόσωποι των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών της χώρας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής. Επίσης, θα συμμετάσχουν η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο καθώς και εκπρόσωποι της EuroAsia Interconnector Limited.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει στις Κυπριακές αρχές τις μεγάλες καθυστερήσεις του φορέα υλοποίοησης, στην ικανοποίηση τριών ορόσημων του έργου. Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την απόκτηση του 25% του EuroAsia ανακοινώθηκε τον Ιούνιο και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Διαβάστε επίσης

EuroAsia Interconnector: Συμφωνία €1,43 δισ. με τη Nexans για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Τιμολόγια ρεύματος: Αναβάλλονται οι αλλαγές – Περισσότερη διαφάνεια ζητάει το ΥΠΕΝ

ΑΔΜΗΕ: Ηλεκτρικές διασυνδέσεις προς τα 4 σημεία του ορίζοντα – Ο στρατηγικός χαρακτήρας του νέου ενεργειακού χάρτη