• Ενέργεια

    Ισπανία: Υπερτετραπλασιάζονται οι τιμές του ρεύματος λόγω καύσωνα


    Το κύμα καύσωνα στην Ισπανία αυξάνει τη ζήτηση για κλιματισμό, εκτοξεύοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι εγκαταστάσεις αερίου «παίρνουν φωτιά».

    Ο ζεστός αέρας από την Αφρική ωθεί τις μέγιστες θερμοκρασίες στους 44 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της χώρας, ανεβάζοντας τις μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τα αντίστοιχα συμβόλαια επόμενης μέρας σε Γερμανία και Γαλλία, μεταδίδει το Bloomberg.

    Οι μέσες τιμές στη χώρα της Ιβηρικής έχουν υπερτετραπλασιαστεί από τον Απρίλιο. Η Ισπανία λαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειάς της από ηλιακούς συλλέκτες και ως εκ τούτου την άνοιξη, προτού κορυφωθεί η ζέστη, οι υψηλοί όγκοι έριξαν τις τιμές σε χαμηλό 11 ετών. Μέχρι στιγμής τον Ιούλιο, το συμβόλαιο της επόμενης μέρας ήταν κατά μέσο όρο 67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο ΟΜΙΕ.

    Το μερίδιο της συνολικής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που καλύπτει τη ζήτηση μειώθηκε στο 58% τον Ιούλιο από περίπου 70% τον Μάρτιο, δήλωσε η Sabrina Kernbichler, επικεφαλής αναλύτρια στην Energy Aspects Ltd.

    Εν μέρει αυτό οφείλεται στη μείωση των επιπέδων υδροηλεκτρικής ενέργειας, που ήταν πολύ υψηλά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας για την Iberdrola, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, αυξήθηκε κατά 61% το δεύτερο τρίμηνο. Η παραγωγή μέχρι στιγμής φέτος είναι κοντά στην πρόσφατη μέση ετήσια παραγωγή.

    Η μέση ηλιακή παραγωγή για τον Ιούλιο είναι περίπου 50% υψηλότερα απ’ ό,τι τον Απρίλιο. Η αύξηση της ζήτησης για… ηλεκτρική δροσιά, όμως, έχει «επισκιάσει» την ηλιακή παραγωγή.

    Η αιχμή της ζήτησης στην Ισπανία προβλέπεται να φτάσει κοντά στα 38 γιγαβάτ το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Red Electrica, δηλαδή 5,6% πιο πάνω σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

    Όταν η ζήτηση υπερβαίνει τη διαθέσιμη προσφορά πράσινης ενέργειας, η Ισπανία ενεργοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με αέριο προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα. Η μη ανανεώσιμη ενέργεια συνεισέφερε το 35% της παραγωγής την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της Red Electrica.

    Οι τιμές για την Τετάρτη διαμορφώθηκαν σε 89,26 ευρώ η μεγαβατώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαμουλάκης: Με ξενίζει η φράση του Κασσελάκη «σε όποιον δεν αρέσει φεύγει»

    Ebury για οικονομία: Δυσμενής στροφή στην Ευρωζώνη – Θετικά τα στοιχεία στη Βρετανία

    Θεσσαλονίκη: Την ξυλοκόπησε επειδή δεν του άρεσε το φαγητό που μαγείρεψε – Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης



    ΣΧΟΛΙΑ