ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης για τις ενεργειακές εκκρεμότητες αυτή την εβδομάδα, με την Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου να αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του Υπουργείου Ενέργειας ενώ οι συζητήσεις αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.
Μέσα στον Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι θα έχει βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στο υπουργείο και τους θεσμούς, ώστε μεταξύ άλλων, να συμφωνηθεί το πλαίσιο με το οποίο θα πορευθεί η αγορά ενέργειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση.
Στο επίκεντρο η πρόσβαση στη λιγνιτική ενέργεια
Παρά τα αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού επιμένει πως η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την πρόσβαση και τρίτων στον λιγνίτη που χρησιμοποιεί μονοπωλιακά η δημόσια εταιρεία και απαιτεί να έχει η αγορά πρόσβαση στη λιγνιτική ενέργεια. Kαι απαιτεί όσο λειτουργούν οι λιγνιτικές (μέχρι το 2023) οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να έχουν επίσης πρόσβαση στις μονοπωλιακές της πηγές ενέργειας, τον λιγνίτη και ίσως και στο νερό.
Όπως αναφέρουν κύκλοι κοντά στη διαδικασία, οι Ευρωπαίοι δείχνουν δυσπιστία, και για το αν τελικά πράγματι θα ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση, και θέλουν να υπάρχει μια εξασφάλιση, ένας μηχανισμός που θα ρυθμίζει την πρόσβαση στη λιγνιτική ενέργεια μέχρι τότε και θα βοηθήσει να μην υπάρξει πισωγύρισμα.
Ο μηχανισμός θα είναι μια μορφή εικονικής μονάδας (virtual power plant) που θα διαθέτει την ενέργεια από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην αγορά. Όποια λιγνιτική μονάδα κλείνει θα αφαιρείται από το μηχανισμό, αλλά ο μηχανισμός όσο υπάρχει, θα εξασφαλίζει, ότι δεν θα επωφελείται μόνο η ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες.
Για την ελληνική πλευρά, είναι προϋπόθεση να έχει πρόσβαση στο μηχανισμό η βιομηχανία, για να εξασφαλίζει χαμηλότερου κόστους ενέργεια και να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητά της.
Και η βιομηχανία θα επωμίζεται και το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων CO2 χωρίς να την επιβαρύνει αφού έχει τη δυνατότητα αποζημίωσης του.
Οι Ευρωπαίοι όμως, ακόμη, δεν έχουν πειστεί, σύμφωνα με πληροφορίες για το αν πρέπει να έχει πρόσβαση στο μηχανισμό η βιομηχανία και προτείνουν να έχουν οι ιδιώτες προμηθευτές. Από την πλευρά του το υπουργείο, αισιοδοξεί, ότι θα καταφέρει να αποδείξει μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης, ότι πρέπει να έχει πρόσβαση μόνο η βιομηχανία καθώς οι άλλοι πάροχοι ενέργειας μπορούν να αντισταθμίσουν τα δικαιώματα ρύπων και επομένως το κόστος του λιγνίτη.
Τα άλλα θέματα της ατζέντας
Στην ενεργειακή ατζέντα όμως, περιλαμβάνονται και άλλα σημαντικά θέματα όπως η εφαρμογή του Target Model (Μοντέλου Στόχου), για την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει από τον επόμενο Ιούνιο. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις για τη διακοψιμότητα και το μεταβατικό μηχανισμό επάρκειας και στόχος είναι να κλείσει αυτό το θέμα, ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το μόνιμο μηχανισμό που θα λειτουργήσει μετά την ισχύ του target model.
Επίσης θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, συνεκτιμώντας την επίδραση που είχαν τους μήνες που μεσολάβησαν τα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, η απολιγνιτοποίηση αλλά και οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις..
Επίσης, η εξέλιξη των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών, καθώς η βιωσιμότητα των υφιστάμενων «πράσινων» επενδύσεων, κάτι που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, ώστε να ενισχυθεί κατακόρυφα το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στη χώρα μας, αγγίζοντας το 35% στο τέλος της επόμενης 10ετίας.
Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσει η ενεργειακή διαπραγμάτευση πριν την έκθεση για την 5η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Υπερκάλυψη – ρεκόρ κατά 12 φορές έκλεισε η δημόσια προσφορά
- ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει χρηματοδοτήσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια για τις πράσινες υποδομές
- Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης