Ένα σχέδιο απεξάρτησης από το λιγνίτη σε συνδυασμό με λύσεις στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα της ΔΕΗ θα συζητήσει, μεταξύ άλλων,  σήμερα ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης με τους  εκπροσώπους των θεσμών στις πρώτες επαφές που πραγματοποιούν για τα δαιδαλώδη ενεργειακά θέματα.

Αφού οι επιλογές της κυβέρνησης δοκιμάσουν τις αντιδράσεις των θεσμών, θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το Σάββατο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Κεντρικό θέμα, τόσο για τη ΔΕΗ όσο και συνολικά για την αγορά ενέργειας είναι η πορεία απεξάρτησης από το λιγνίτη και τα βήματα που θα γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Όσο το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων αυξάνεται η απεξάρτηση από το λιγνίτη μειώνει τα κόστη και ταυτόχρονα αφήνει πεδίο ελεύθερο για νέες επενδύσεις πιο αποδοτικές.

Ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς αναφέρθηκε χθες σε πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία για τη μείωση των λιγιτικών μονάδων και τόνισε πως στόχος είναι η σταδιακή στροφή προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας. «Θα προχωρήσουμε σε μια σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη, θα αξιοποιήσουμε τους υδάτινους πόρους και θα προωθήσουμε τις ΑΠΕ» ανέφερε και αναφέρθηκε και στο πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι το σύστημα που εφαρμόστηκε στη Γερμανία, εξασφάλισε έσοδα στις εταιρείες ενέργειας, ως αποζημίωση για τη μείωση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων. Αυτή η πρόταση είχε γίνει από την Κομισιόν και στην Ελλάδα αλλά η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Ενέργειας είχε αρνηθεί, καθώς στρατηγική της ήταν η επιμήκυνση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων.

Το ερώτημα είναι αν θα τολμήσει τώρα η κυβέρνηση να κάνει τόσο αποφασιστικές πολιτικές,  στροφής από τη λιγνιτική εποχή, κάτι που το ζητούν τόσο οι θεσμοί όσο και η αγορά. Για τους ιδιώτες παραγωγούς είναι σημαντικό να  μειωθεί ο χρόνος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων γιατί τότε  δημιουργείται κενό στην αγορά που μπορούν να καλύψουν, επενδύοντας σε νέες μονάδες.

Tι ζητάει η αγορά

Ξεκάθαρη στρατηγική και ορθολογικές επιλογές ζητάει η αγορά από το  υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο που να επιτρέπει τον προγραμματισμό των επενδύσεων.

Όπως εξάλλου τόνισε χθες στο συνέδριο του Economist, o country manager της Elpedison Andrea Testi  «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ξέφυγε από το μονοπάτι της Ευρώπης για την απεξάρτηση από τους λιγνίτες και έκανε κινήσεις στροφής στη λιγνιτική εποχή, επιμηκύνοντας με νομοθετικές αποφάσεις τη ζωή λιγνιτικών μονάδων που είχαν εξαντλήσει τις ώρες τους και προχωρώντας σε μεγάλες επενδύσεις σε λιγντιτικά εργοστάσια». Και τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλάμε για σταδιακή απεξάρτηση,  όταν γίνονται επιλογές  στην αντίθετη κατεύθυνση.

«Με τις σημερινές τιμές δικαιωμάτων ρύπων, είπε δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν οικονομικά τα λιγντιτικά εργοστάσια και όμως λειτουργούν με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο ο καταναλωτής όσο και το περιβάλλον». Τέλος,  ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της για να ξέρουν το πλαίσιο και να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή εκ μέρους της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου σημείωσε ότι “όλη η αγορά έχει πρόβλημα όταν η δεσπόζουσα εταιρεία που είναι η ΔΕΗ λειτουργεί με ζημιές και το αποτέλεσμα είναι όλοι να χρωστάνε σε όλους. Πρότεινε να μη λειτουργούν με ζημιές τα λιγνιτικά και τα τιμολόγια της ΔΕΗ να εμπεριέχουν το κόστος”. Αναφερόμενος στα ΝΟΜΕ σημείωσε ότι ο κύκλος τους έκλεισε και δεν ωφελούν άλλο την αγορά ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία που θα έχει αν λειτουργήσει σωστά το target model.

Αυτό μάλιστα έδειξε και η χθεσινή δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από το ενεργειακό χρηματιστήριο και έληξε με αδιάθετες ποσότητες 214MWh/h (διατέθηκαν 736Wh/h και δημοπρατήθηκαν 549Wh/h) στην τιμή εκκίνησης δηλαδή στα 58,12 ευρώ/MWh.

“Τα ΝΟΜΕ δεν είναι ο τρόπος για να ανοίξει ουσιαστικά η αγορά” τόνισε ο κ. Μπενρουμπή, “για να υπάρξει ανταγωνισμός πρέπει να ανοίξει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους πόρους”, επεσήμανε.