Με… εκατέρωθεν σπόντες μεταξύ υπουργών και εκπροσώπων της βιομηχανίας ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τη βιομηχανία στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία και Τρέχουσες Εξελίξεις στην ΕΕ» την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας με στόχο την έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη σκιά του αδιεξόδου για κάποια λύση στο θέμα του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών, παρότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Πιτσιόρλας εδώ και μήνες ανέλαβε ένα διαμεσολαβητικό ρόλο που δεν έφερε αποτέλεσμα. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε προ ημερών την πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση 10% στα τιμολόγια των βιομηχανιών της Υψηλής Τάσης και μάλιστα χωρίς να διευκρινίζει εάν θα διατηρηθούν και σε ποιο ύψος οι εκπτώσεις όγκου, την ώρα που, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας είναι κατά μέσο όρο 60% υψηλότερο από το αντίστοιχο των βιομηχανιών του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ Πιτσιόρλας τόνισε ότι βγαίνοντας η χώρα μας από το Μνημόνιο οφείλουμε να διαμορφώσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας κορμός της οποίας είναι αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και  η παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.  Πρέπει να διαμορφώσουμε τη δική μας εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία στο πλαίσιο του διεθνούς περιβάλλοντος.

Η παρουσία τεσσάρων υπουργών, των Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, του  Αναπληρωτή  Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Φωτάκη, δείχνει καλές προθέσεις αλλά τελικά οι ομιλίες τους περισσότερο επικεντρώθηκαν στο να ευλογήσουν τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί παρά να ακούσουν και να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα της βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό του χάσματος ήταν το… αστείο  του  υπουργού Ενέργειας κ. Σταθάκη ότι η βιομηχανία θέλει να ακούσει “δωρεάν ρεύμα για πάντα για τη βιομηχανία”  με το οποίο… δεν γέλασαν ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας που συνδέουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους με την επιβίωσή τους σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα οφέλη που έχει για την κοινωνία και τη χώρα η ανάπτυξη μιας δυνατής βιομηχανίας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας μίλησαν με συγκεκριμένα στοιχεία και πρότειναν συγκεκριμένες πολιτικές.

Ενεργειακό κόστος

«Ο υπουργός, κύριος Πιτσιόρλας, τόλμησε να αναλάβει μία γενναία πρωτοβουλία για να βοηθήσει εντός και εκτός Ελλάδος την ενεργοβόρο βιομηχανία μας, όμως έχει πέσει σε τοίχο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους.

“Σε αυτή την προσπάθεια, η εκάστοτε Κυβέρνηση θα πρέπει να απαλλαγεί από το ενοχικό σύνδρομο που εμπόδισε για χρόνια την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Πρέπει να ακολουθήσει –κατ’ αρχήν– τα πρότυπα και τις λύσεις που έχουν υιοθετηθεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να πάει πέρα από αυτά, αφού η ελληνική βιομηχανία δυστυχώς ακόμα δεν έχει, σε μεγάλο βαθμό, τις επιλογές και τις διευκολύνσεις άλλων χωρών. Ταυτόχρονα οι θεσμοί στην Ελλάδα υπολειτουργούν ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- παρακωλύουν τις επενδύσεις με πράξεις και παραλείψεις, ενώ μονοπωλιακές πρακτικές στραγγαλίζουν τη βιομηχανία”.

Για το θέμα του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε  ότι «η σχέση ενεργειακού κόστους και βιομηχανίας θα συνδιαμορφωθεί μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο, προώθησης των ενεργειακών διασυνδέσεων σε περιφερειακό και εγχώριο επίπεδο (νησιά, Κρήτη) και της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο του target model για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας», παραπέμποντας δηλαδή σε καλύτερες συνθήκες από το 2020.

Επίσης ουσιαστικά διαχώρισε το θέμα της ΔΕΗ και των διαπραγματεύσεων που κάνει με τη βιομηχανία, σημειώνοντας «σήμερα το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας εξαρτάται από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η απελευθέρωση της αγοράς σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιγνιτική παραγωγή λόγω της πώλησης των μονάδων της θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στην αγορά.μέσα σε αυτή την προσαρμογή μιας διαφορετικής αγοράς ενέργειας, με έναν διαφορετικό ρόλο της ΔΕΗ, το επίμαχο θέμα παραμένει το κατά πόσο θα υπάρχουν οι θεσμοί που θα μπορέσουν να στηρίξουν την βιομηχανία με συμβατό τρόπο όπως γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι ένα ανοιχτό πεδίο».

 Σαββάκης: Δεν φτάνουν οι προθέσεις χρειάζονται και μέτρα

Από την πλευρά του ο κ. Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, είπε ότι η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αρνείται πεισματικά να προσαρμοσθεί στην Ευρωπαϊκή απόφαση επαναφοράς της μεταποίησης στο προσκήνιο: «Ανταγωνίστριες χώρες με τη δική μας, υλοποιούν πλέον τα δικά τους προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας, και με γοργούς ρυθμούς μάλιστα, ενώ εμείς συζητάμε για το αν θα πρέπει η βιομηχανία να τεθεί σε προτεραιότητα για την ανάταξη της οικονομίας».

Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος» γνωρίζει τις καλές σας προθέσεις για την επαναφορά της μεταποίησης στην πρωτοπορία της αναπτυξιακής προσπάθειας, τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο: «Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, αυτές σας οι προσπάθειες να μην έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, αν δεν συνοδευτούν από μέτρα που σχετίζονται κυρίως με τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, το υψηλό λειτουργικό τους κόστος και τη ρευστότητα».

Στασινόπουλος: Πέντε προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η μεταποίηση

Επιδότηση καινοτομίας, επενδυτικά κίνητρα, όπως η φορολόγηση των αποσβέσεων, περιορισμό της γραφειοκρατίας και αλλαγή του αναχρονιστικού νόμου των υπερωριών πρότεινε ο Πρόεδρος της Ελληνική Παραγωγής, κ. Μ. Στασινόπουλος, και έθεσε πέντε προϋποθέσεις για την ενίσχυση της μεταποίησης:

  • Να αρθούν οι χρόνιες παθογένειες που κρατούν τη μεταποιητική βιομηχανία καθηλωμένη,
  • να διασφαλίσουμε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σε μια ανοιχτή και πλήρως διασυνδεδεμένη αγορά,
  • να διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που δίνει περισσότερη σημασία στην ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας,
  • να θεσπίσουμε επενδυτικά κίνητρα όπως επιταχυνόμενες αποσβέσεις και επιδότηση της καινοτομίας,
  • να υπάρξει φορολογική σταθερότητα, μείωση του δυσβάστακτου μη μισθολογικού κόστους, περιορισμός της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των υπερωριών, που βασίζεται σε νόμο του 1920. Τότε, η εγχώρια μεταποίηση θα μπορέσει να αναπτύξει το δυναμικό της και θα ανταποδώσει γρήγορα και στο πολλαπλάσιο το έτσι κι αλλιώς χαμηλό κόστος μιας βιομηχανικής πολιτικής.

Μυτιληναίος: Απαιτούνται και γενναίες και πιο «εύκολες» παρεμβάσεις 

Την ανάγκη για ενιαία βιομηχανική πολιτική επεσήμανε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος και τόνισε ότι «η βιομηχανία οφείλει αλλά και επιθυμεί να είναι ο βραχίονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η βιομηχανία οφείλει αλλά και επιθυμεί να συμβάλει στον σχεδιασμό μίας ακόμα σημαντικότατης μεταρρύθμισης: Αυτής της ενιαίας βιομηχανικής πολιτικής. Και όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, έτσι και αυτή, χρειάζεται όραμα, ιδέες, συναίνεση και συμπράξεις. Χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προοπτική».

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις πρόταξε τις εξής: «Κίνητρα για επενδύσεις (φορολογικά και άλλα), επιτέλους απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών (το fast track θα πρέπει να γίνει ο κανόνας, όχι η εξαίρεση αν θέλουμε η Ελλάδα να προχωρήσει με τους ρυθμούς που χρειάζονται),  ειδική αντιμετώπιση και ξεκάθαρη προώθηση των στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων, απαλλαγή από απηρχαιωμένες νομικές και ρυθμιστικές αγκυλώσεις που έχουν καθηλώσει για χρόνια τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και πολλά άλλα».

Παππάς: «Μη μας δαιμονοποιείτε»

Η απάντηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στους εκπροσώπους της βιομηχανίας για τις ευθύνες του κράτους ήταν ότι “πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα από τον δημόσιο και του δημόσιου τομέα από τον ιδιωτικό. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να συμβάλει με το εκτόπισμά του και τις δυνατότητές του με τη δημιουργία των υποδομών που είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα  τις νέες τεχνολογίες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευ. Μυτιληναίος: «Στην Ελλάδα το κράτος στραγγαλίζει τη βιομηχανία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Τελεσίγραφο στην Αχλάδα, άγνωστο το μέλλον της Μελίτης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μιχάλης Στασινόπουλος (Βιοχάλκο): Θέλουμε βιομηχανία τελικά;