Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα μείωνε την τιμή στην Ελλάδα η είσοδος των πυρηνικών – Η πρώτη μελέτη για τα SMR στην Ελλάδα

Παντελής Μπίσκας, Kαθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Παντελής Μπίσκας, Kαθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τις επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας από ενδεχόμενη είσοδο μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων SMR, παρουσίασε χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παντελής Μπίσκας.

Ειδικότερα, παρουσίασε μελέτη κόστους οφέλους για  την ενδεχόμενη εισαγωγή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στην ελληνική αγορά, με βάση τρία σενάρια, μικρής ισχύος 648 MW, μεσαίας ισχύος 1,54 GW και μεγάλης ισχύος 3,088 GW και ακολούθως παρουσίασε τα οφέλη και τους κινδύνους του κάθε σεναρίου.

Για την επίπτωση στους τελικούς καταναλωτές, σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση της τιμής της ενέργειας στην αγορά  θα ήταν από 3,3% ως 25% ανάλογα τα σενάρια και η επίπτωση στο κόστος του καταναλωτή θα ήταν από 3 ευρώ μέχρι 25 ευρώ στην μεγαβατώρα.

   

Για τον επενδυτή, που θέλει να κατασκευάσει μια τέτοια μονάδα και να τη λειτουργεί για 20 χρόνια στην Ελλάδα, το κόστος επένδυσης είναι από 1,9 μέχρι 3,9 δις. δηλαδή 5,5 με 11,5 ευρώ/κιλοβάτ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μια τέτοια μονάδα θα έχει 126.000 ευρώ/μεγαβατ/ έτος κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Όσον αφορά την αποδοτικότητα μιας τέτοια επένδυσης, όταν δεν έχει μεγάλο ανταγωνισμό δηλαδή στο σενάριο που δεν έχουν μπει πολλές μονάδες πυρηνικών και έχει μόνο 650MW στο σύστημα έχει ένα IRR από 12,7% μέχρι 5%.

Εξοικονόμηση 356 εκ. – 1 δισ. το χρόνο από αέριο και ρύπους

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου πέφτει πάρα πολύ από 21% μέχρι 62% ανάλογα το κάθε σενάριο με μείωση  κόστους από 222 εκ. ευρώ το χρόνο μέχρι 657 εκ. ευρώ και με επιπλέον εξοικονόμηση κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 134 εκ. μέχρι 344 εκ. το χρόνο, οπότε συνολικά η εξοικονόμηση και σε αέριο και σε ρύπους θα ήταν  από 356 εκ. ευρώ μέχρι 1 δις. το χρόνο σε ετήσια βάση.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπίσκας, μπουν μέχρι 1000 MW που αν το capex είναι σε ένα αποδεκτό ύψος, μπορεί η επένδυση στα μικρά πυρηνικά να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι τα SMR έχουν μια σημαντική επίπτωση σε μια αγορά όπως της Ελλάδας, προσφέρουν μείωση κατανάλωσης αερίου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μείωση της τιμής για τον τελικό καταναλωτή. Αν όμως κανιβαλιστούν μεταξύ τους, δεν θα είναι καμιά τέτοια μονάδα βιώσιμη, ενώ αν συνολικά γίνουν μέχρι 600-700 MW, ενδεχομένως θα έχουμε μια καλή οικονομική βιωσιμότητα.

Το ερώτημα που όπως είπε, μένει να απαντηθεί, είναι αν μια επένδυση τόσο υψηλού κόστους επένδυσης και με τον κίνδυνο  να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθούν,  είναι χρηματοδοτήσιμες από τις τράπεζες.

Στα πλεονεκτήματά τους είναι η εξοικονόμηση κόστους και χρόνου κατασκευής και η βελτιωμένη ασφάλεια σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μεγάλα, πυρηνικά εργοστάσια. Τόνισε ότι αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη λύση για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού CO2 στο ενεργειακό σύστημα μαζί με μεγάλης κλίμακας διείσδυση ΑΠΕ. Ταυτόχρονα μειώνουν σημαντικά την  εξάρτηση  και το  κόστος από το φυσικό αέριο με θετικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

Στα μειονεκτήματά τους το αβέβαιο ύψος επενδυτικού κεφαλαίου που απαιτούν και η  αμφισβητήσιμη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν.

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (Small Modular Reactors, SMRs) είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν δυναμικότητα παραγωγής ισχύος έως 300 MW(e) ανά μονάδα, μέγεθος το οποίο είναι περίπου το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας των παραδοσιακών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι SMRs, οι οποίοι μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Διαβάστε επίσης

Αριστοφάνης Στεφάτος (ΕΔΕΥΕΠ): Eπενδύσεις 7,5 -11 δισ. ευρώ μέχρι το 2032 – Πράσινο φως για αποθήκες άνθρακα σε Ρουμανία και Αίγυπτο

Κώστας Σιφναίος (Gastrade): Ρωσικό αέριο από την Τουρκία κάνει ντάμπινγκ για να μπλοκάρει το LNG

Κωνσταντίνος Ξιφαράς: Ξεκίνησαν οι ακροάσεις για τη Διαιτησία με την Gazprom- Τι ζητάμε