ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη …συνταγή ενός νέου φόρου στην παραγωγή ενέργειας ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας, για να μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια, για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις που θα χρειαστούν για τα πράσινα τιμολόγια του Δεκεμβρίου.
Το ύψος του νέου φόρου, εξαρτάται από τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες ενέργειας για τα τιμολόγια λιανικής, καθώς όσο υψηλότερες είναι, τόσο μεγαλύτερη δαπάνη για επιδοτήσεις θα πρέπει να καλυφθεί από την Πολιτεία. Και τόσο υψηλότερα θα πρέπει να είναι τα έσοδα από το νέο φόρο ώστε για να επαρκούν για να μειώσουν τις τιμές των τιμολογίων σε λογικά επίπεδα.
Το είδος του φόρου, θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και το ύψος του θα εξαρτηθεί από τις τιμές ενέργειας που θα ανακοινώσουν για τον επόμενο μήνα οι εταιρείες ενέργειας.
Η ανάγκη για παρέμβαση στις τιμές λιανικής στην αγορά ενέργειας έχει υπογραμμιστεί έντονα το τελευταίο διάστημα, από την κυβέρνηση, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά δε θα περνούν στα τιμολόγια ρεύματος.
Ωστόσο, καθώς μια κανονιστική παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας απαιτεί πολύ χρόνο και μακροχρόνιες συζητήσεις με την Κομισιόν, το υπουργείο Ενέργειας επέλεξε το δρόμο της δημοσιονομικής παρέμβασης, δηλαδή την επιβολή κάποιου φόρου για να συγκεντρωθούν έσοδα από τους παραγωγούς ενέργειας, που θα στηρίξουν τη δαπάνη της Πολιτείας για τις επιδοτήσεις ρεύματος.
Όμως, καθώς επιλογή του υπουργείου Ενέργειας είναι ο φόρος αυτός να μην είναι οριζόντιος αλλά στοχευμένος, θα πρέπει από πριν να συμφωνηθεί με την Κομισιόν.
Η συνάντηση με την Κομισιόν
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ενέργειας συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, για να συζητηθεί το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην ελληνική αγορά ενέργειας, των αιτιών που τις δημιουργούν, και τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατευθούν οι καταναλωτές.
Όπως ανέφεραν πηγές, η συνάντηση πήγε καλά καθώς έγινε αντιληπτές από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, οι ελληνικές θέσεις και η ανάγκη να υπάρξει κάποια λύση στο πρόβλημα των υψηλών τιμών ώστε να μην επιβαρύνουν τα τιμολόγια ρεύματος.
Τα συγκεκριμένα ποσά που θα απαιτηθούν, θα καθοριστούν αφού ανακοινώσουν τις τιμές στο πράσινο τιμολόγιο για το μήνα Δεκέμβριο οι εταιρείες ενέργειας.
Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό χθες, πήγε καλά, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείο Ενέργειας που εξήγησαν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας εξάγοντας το 1/3 της παραγωγής ενέργειας για να καλυφθούν οι ανάγκες των γειτονικών χωρών. Αυτή όμως η αυξημένη ζήτηση προκαλεί άνοδο στις τιμές ενέργειας η οποία επιβαρύνει τους έλληνες καταναλωτές και την ελληνική αγορά, τη στιγμή που για τα αίτια του προβλήματος των υψηλών τιμών δεν ευθύνεται η Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η χώρα στηρίζει και τις ενεργειακές ανάγκες των γειτονικών χωρών, έγινε κατανοητό από την Κομισιόν ότι δεν μπορεί να πληρώνει η χώρα το τίμημα των υψηλών τιμών, και ότι πρέπει κάτι να γίνει.
Όπως αναφέρθηκε, ήταν θετική η στάση της Κομισιόν για να βρεθούν τα εν δυνάμει εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν, κυρίως δημοσιονομικά ώστε οι παρεμβάσεις αυτές να είναι αποτελεσματικές για το σκοπό τους, δηλαδή κάνουν εφικτή τη βοήθεια στα τιμολόγια αλλά και να επηρεάζουν κατά το δυνατόν λιγότερο τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λειτουργία της αγοράς.
Ο υπουργός, τόνισε, ότι “η κυβέρνηση αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που τους αφορούν και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη για τους Έλληνες καταναλωτές».
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης:
«Με την τεχνική ομάδα της επιτροπής που ήρθε εδώ με αντικείμενο τη συζήτηση για τα φαινόμενα που έχουμε πολύ υψηλών τιμών στη χονδρική αγορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό που προκύπτει από τη συζήτηση, νομίζω αβίαστα, είναι πρώτον, ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει από τη δική της πλευρά για να συνεισφέρει στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά.
Σε αυτή την περίοδο παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια, έχουμε τις διασυνδέσεις και έχουμε και ευελιξία στην ενέργεια που παράγουμε, πολύ μεγάλη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή η θετική στάση της χώρας γίνεται κατανοητή από την Επιτροπή και συζητούμε πια μαζί με την Επιτροπή τη δέσμευση της κυβέρνησης που είναι να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές αυτές οι αυξήσεις.
Συζητούμε τα εργαλεία με τα οποία θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Εργαλεία που από την πλευρά της Επιτροπής υπάρχει μία, ας πούμε, διάθεση να είναι περισσότερο δημοσιονομικά και λιγότερο κανονιστικά στη λειτουργία της αγοράς.
Επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, μαζί με την Επιτροπή και αυτό που οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η κυβέρνηση αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που τους αφορούν και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη για τους Έλληνες καταναλωτές».