Τα εργοστάσια και τα νοικοκυριά της Ευρώπης συνήθως επωφελούνται από τις ήπιες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ξεκάθαρο σημάδι της ανατροπής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά τον ενεργειακό εφοδιασμό πιο αβέβαιο, αποτελούν τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας για τον Ιούλιο, που είναι σχεδόν έξι φορές πιο ακριβά από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η πρωτοφανής ανατροπή στη δυναμική της αγοράς δείχνει πόσο αλληλένδετες γίνονται οι ενεργειακές αγορές της περιοχής, με το κόστος του φυσικού αερίου να καθορίζει τώρα πόσα πληρώνουν όλοι για την ηλεκτρική τους ενέργεια, από ένα εργοστάσιο στη Γερμανία έως ένα σπίτι στην Ισπανία.

Παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό από το ρεκόρ της Δευτέρας, παραμένουν σε ακραία επίπεδα.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να αγοράσει όσο περισσότερο καύσιμο μπορεί προκειμένου απλά να συμπληρώσει τα ρεζερβουάρ της κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θα διατηρήσει τις τιμές υψηλά.

Expensive Summer
Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία παραμένει υψηλά

«Η αναμενόμενη εντολή για την πλήρωση αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιβαρύνει περαιτέρω την ζήτηση για φυσικό αέριο το καλοκαίρι και συνεπώς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Glenn Rickson, αναλυτής της S&P Global στο Λονδίνο.

Εάν οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, οι βιομηχανικοί χρήστες ενδέχεται να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας επειδή απλώς δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να παράγουν αγαθά. Ή μπορεί να στραφούν σε εμπόρους και να πουλήσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια στην αγορά, εάν αυτό είναι πιο κερδοφόρο.

Οι τιμές στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι οι πιο ασταθείς που έχουν καταγραφεί ιστορικά. Το συμβόλαιο για το 2023 διαπραγματεύεται σχεδόν στο μισό επίπεδο από τα καλοκαιρινά συμβόλαια. Αυτή η μορφή της καμπύλης, ή οι μελλοντικές τιμές, θα μπορούσαν να οδηγηθούν από τις προσδοκίες για χαμηλότερη κατανάλωση από τη βιομηχανία, σύμφωνα με την εταιρεία Rystad Energy.

«Η μείωση της ζήτησης θα μπορούσε επίσης να είναι σε άλλη κλίμακα από αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν», δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής στη Rystad. «Νομίζω ότι ο αντίκτυπος αυτού θα είναι τεράστιος», αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, καθώς ορισμένα κόστη θα μπορούσαν απλώς να προστεθούν στα ίδια τα αγαθά, είπε.

Οι υψηλές τιμές επηρεάζουν επίσης τη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η φετινή παραγωγή από εργοστάσια που καίνε το καύσιμο έχει μειωθεί πάνω από 50% στη Γερμανία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Fraunhofer ISE. Η ενέργεια από φυσικό αέριο αποτελεί περίπου το 10% της παραγωγής του κράτους.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην ηλεκτρική ενέργεια, στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα