Πάνω από το 82% της συνολικής χωρητικότητας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) έχει δεσμευτεί, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ICGB, μετά τις τριμηνιαίες δημοπρασίες της 7ης Αυγούστου για το οικονομικό έτος 2023-2024, που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Επί του παρόντος, το 76% της χωρητικότητας του αγωγού έχει δεσμευτεί για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023-2024 και πάνω από το 84% για τα άλλα τρία τρίμηνα.

Η διαθέσιμη χωρητικότητα προσφέρεται σε δύο ευρωπαϊκές πλατφόρμες: την πλατφόρμα PRISMA για τα σημεία διασύνδεσης στην Κομοτηνή με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου και με τον ελληνικό φορέα εκμετάλλευσης ΔΕΣΦΑ και την Regional Booking Platform για το σημείο διασύνδεσης στη Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία) με την βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB, Τεοντόρα Γκεοργίεβα και Γιώργος Σάτλας δήλωσαν ότι η εταιρεία προσφέρει ήδη χωρητικότητα στο σημείο διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ ενόψει της επικείμενης έναρξης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, που θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή σημασία της διασύνδεσης.

“Ο βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή διαφοροποίηση όχι μόνο των διαδρομών αλλά και των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή”, ανέφεραν οι Γκεοργκίεβα και Σάτλας. Ο αγωγός προμηθεύει σημαντικό μέρος της εγχώριας κατανάλωσης της Βουλγαρίας και είναι καθοριστικός για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Στις 7 Ιουλίου, η ICGB ολοκλήρωσε τις ετήσιες δημοπρασίες για τη διαθέσιμη χωρητικότητα του αγωγού IGB για το οικονομικό έτος 2023-2024. Πάνω από το 70% της προσφερόμενης χωρητικότητας έχει δεσμευτεί και η υπόλοιπη ποσότητα θα είναι διαθέσιμη σε τριμηνιαίες, μηνιαίες και ημερήσιες δημοπρασίες.

Η τρέχουσα συνολική χωρητικότητα της διασύνδεσης είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς, θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος με πρόσθετη επένδυση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύμφωνα με την προγραμματισμένη έναρξη εμπορικών λειτουργιών του τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη λόγω της εγγύτητας των δύο υποδομών και της σύμπραξής τους.

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας – Τι σηματοδοτούν τα εγκαίνια του IGB

Φυσικό αέριο: Το ράλι στις τιμές θα συνεχιστεί επ’ αόριστον

Κομισιόν: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την επέκταση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία