ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα πρόκειται να σημειώνει νέα ρεκόρ κάθε χρόνο τουλάχιστον έως το 2027, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η οποία διαφοροποιείται από μια προηγούμενη εκτίμηση ότι η ζήτηση κορυφώθηκε πέρσι.
Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον περιορισμό των βλαβερών εκπομπών που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ωστόσο, η ζήτηση θα παρουσιάσει σταδιακή σταθεροποίηση, χάρη στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), διότι αναμένεται να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Αφού έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2024», στα 8,77 δισεκατομμύρια τόνους, «η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια» λόγω της ισχυρής αύξησης της ανανεώσιμης ενέργειας, αναφέρει ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του, που αφορά την περίοδο 2024-2027.
Το παγκόσμιο εμπόριο άνθρακα αναμένεται επίσης να φθάσει σε πρωτοφανές επίπεδο, με 1,55 δισεκατομμύριο τόνους, ενώ οι τιμές παραμένουν κατά 50% πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 2017-2019.
Αυτό αποτελεί πλήγμα για τους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι υποσχέθηκαν το τέλος του άνθρακα στις συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκώβη πριν από τρία χρόνια.
Παρόλο που τα ανεπτυγμένα έθνη χρησιμοποιούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση αλλού, ιδιαίτερα στην Κίνα, σημαίνει ότι ο άνθρακας παραμένει φθηνή πηγή ενέργειας, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπό του στο κλίμα.
«Κλειδί» η Κίνα
Σημειώνεται ότι η Κίνα αποτελεί παράγοντα «κλειδί», καθώς το ένα τρίτο του άνθρακα που καταναλώνεται στον κόσμο χρησιμοποιείται από κινεζικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Εντούτοις, σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση για άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, και συνδυάζεται με την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.
«Η Ασία παραμένει στο κέντρο του διεθνούς εμπορίου άνθρακα», καθώς εκεί βρίσκονται όλες οι μεγάλες χώρες που τον εισάγουν (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα και Βιετνάμ).
Ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς, βρίσκονται η Ινδονησία και η Αυστραλία.
Αντιθέτως, στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, η ζήτηση άνθρακα έχει ήδη κορυφωθεί και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2027.
«Η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας μεταμορφώνει τον παγκόσμιο τομέα του ηλεκτρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα», εξηγεί ο διευθυντής ασφάλειας και αγορών ενέργειας στον ΙΕΑ. Κεϊσούκε Σανταμόρι,
Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να επιτευχθούν οι καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, η χρήση θα πρέπει να μειωθεί απότομα αυτή τη δεκαετία.
Ήδη ο πλανήτης μπορεί να έχει φτάσει σε θερμοκρασίες 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ένδειξη ότι η συλλογική δράση για το κλίμα αποτυγχάνει.
Διαβάστε επίσης:
Helleniq Energy: Σήμερα το deal για το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Το σχέδιο Σιάμισιη για το 2025
Όμιλος ΔΕΗ: Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μηχανικούς στην αντλησιοταμίευση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών