ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκτινάχθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής μείωσε τον στόχο για την πυρηνική παραγωγή του για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Πρόκειται για το τελευταίο σημάδι που αποδεικνύει ότι η ενεργειακή κρίση του φετινού χειμώνα δύσκολα θα τελειώσει.
Η Electricite de France (EDF) ανακοίνωσε ότι η πυρηνική της παραγωγή θα μπορούσε να πέσει φέτος σε επίπεδα που είχε να βρεθεί από το 1990 και η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι υπάρχει «ουσιαστική πιθανότητα» μείωσης της παραγωγής για το 2023.
Το έλλειμμα ανάγκασε τη Γαλλία να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς, μειώνοντας τις προμήθειες στις γειτονικές χώρες που συνήθιζαν να βασίζονται στον γαλλικό πυρηνικό γίγαντα για να “κρατήσουν τα φώτα τους αναμμένα”.
Οι αντιδραστήρες της EDF αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός ολοένα και πιο ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο στόλος γίνεται πιο αναξιόπιστος λόγω των μακρών περιόδων προγραμματισμένης και απρογραμμάτιστης συντήρησης του. Μια σειρά από πρόσφατες διακοπές έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ρωσία διοχετεύει λιγότερο φυσικό αέριο στην ήπειρο και οι εντάσεις για την Ουκρανία εντείνονται.
Η EDF είπε ότι η πυρηνική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στις 295 και 315 τεραβατώρες το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 300 και 330 τεραβατώρες. Η τελευταία φορά που η πυρηνική παραγωγή της εταιρείας υποχώρησε κάτω από τις 300 τεραβατώρες ήταν πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή του επόμενου έτους θα μπορούσαν να σημειωθούν όταν η EDF θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε σε έκθεσή της η Morgan Stanley.
«Όταν ο στόχος είναι κοντά ή κάτω από τις 300 τεραβατώρες, αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση», δήλωσε ο Emeric de Vigan, διευθύνων σύμβουλος στη γαλλική εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων COR-e.
Η γερμανική ισχύς για το επόμενο έτος, που θεωρείται ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε έως και 4,7% στα 147 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ το συμβόλαιο του Μαρτίου αυξήθηκε έως και 5,5%. Το συμβόλαιο της Γαλλίας για το επόμενο έτος αυξήθηκε 7% στα 162 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.
Ο γαλλικός πυρηνικός κολοσσός, βρέθηκε αντιμέτωπος αρκετές φορές με διακοπές λειτουργίας αντιδραστήρων, εξέλιξη που θα πλήξει τα κέρδη του.
Η επαναγορά ισχύος 15 τεραβατώρων σε τρέχουσες τιμές θα κοστίσει στην EDF 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 8% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, δήλωσε ο Ahmed Farman, αναλυτής του Jefferies Group.
Η μετοχή της EDF υποχώρησε μέχρι και 4,5% στο Παρίσι.
Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, καλύπτοντας περίπου το 10% της ζήτησης στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη σύμβουλο βιομηχανίας Enappsys Ltd.
Λιγότερη πυρηνική παραγωγή το 2022 πιθανότατα θα μειώσει τις εξαγωγές σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας την έκθεσή τους στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τους.
Διαβάστε ακόμη:
IEA: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πλήττει την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση