Ύστερά από οχτώ εφιαλτικές ημέρες και σχέδια διαχείρισης των χειρότερων σεναρίων που προέβλεπαν κατάρρευση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, η Gazprom προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης σε κάποιες δοκιμές πίεσης, μέχρι την έναρξη της επαναλειτουργίας του αγωγού την Πέμπτη.

H Ευρώπη μπορεί να νιώθει μια μικρή ανακούφιση, όμως η δεκαήμερη αναμονή λόγω των εργασιών συντήρησης στον αγωγό, ανέδειξε όλους τους κινδύνους στην βιομηχανία, τις αγορές, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που αντιμετωπίζει διαρκώς η Ευρωζώνη.

1

Μέχρι την πλήρη έναρξη της παροχής ροής του φυσικού αερίου, ακόμα και μειωμένης έντασης, όπως ίσχυε και τον προηγούμενο μήνα, η Ευρώπη επιμένει στο σχέδιό της για σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας «για έναν ασφαλή χειμώνα». Και τα σχέδια, τα οποία έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, προβλέπουν μείωση της ζήτησης και «εθελοντική πρόθεση» για περιορισμό της κατανάλωσης.

Το απόγευμα της Τρίτης, και αφού είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι η Gazprom θα ανοίξει τον αγωγό προς την Ευρώπη, όπως ακριβώς είχε προγραμματίσει, ο εκπρόσωπος Τύπου της προέδρου της Κομισιόν, Eric Mamer, ανακοίνωσε μέσω twitter, ότι την Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις.

Τα σχέδια της Ευρώπης

Στο πλαίσιο των ενεργειών της Ευρώπης βρίσκεται η «εθελοντική» πρόθεση των κρατών-μελών να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους οχτώ μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με προσχέδιο, που επικαλείται το Reuters, o ακριβής αριθμός για τον στόχο μείωσης δεν προσδιορίζεται, αλλά θα σχεδιαστεί βάσει του μέσου όρου κατανάλωσης μιας χώρας την περίοδο 2016-2021.

Τα σχέδια που εξετάσει η Ευρώπη, βασίζονται στο σενάριο, ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εμπάργκο του φυσικού αερίου.

Το προσχέδιο του εγγράφου ανέφερε ότι μια πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου, σε συνδυασμό με έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσε να μειώσει το μέσο ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,9-1,5% εάν οι χώρες δεν είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Sell-off και απώλειες στο ΑΕΠ

Η Ευρωζώνη έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα των αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν τραγικές συνέπειες εάν προκύψει ρωσικό εμπάργκο.

Σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε ότι ένα ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου θα προκαλούσε βαθιά ύφεση στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία.

Η Ουγγαρία σε αυτό το σενάριο θα πληγεί περισσότερο οικονομικά από ένα τέτοιο εμπάργκο, με μείωση άνω του 6% του ΑΕΠ της, ενώ η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ιταλία θα μπορούσαν να δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται ακόμα και κατά 5%.

Η Γερμανία θα μπορούσε να καταγράψει μείωση ακόμα και άνω του 2% στο ΑΕΠ της.

Και δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές που θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ένα ακόμα sell-off, με βύθιση ακόμα και 10%, σύμφωνα με τη Citi.

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, ανέφερε η τράπεζα, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 1%, γεγονός που θα σήμαινε συρρίκνωση 10% στα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή τους επόμενους 12 μήνες.

«Μια ευρωπαϊκή ύφεση που θα προκληθεί από το κλείσιμο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την επακόλουθη συρρίκνωση κατά 10% του EPS θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των μετοχών κατά 10% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα».

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Υποχώρησε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Ποια η αιτία