O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
Περιεχόμενα
Ξεκάθαρη θέση κατά του… «τελεσίγραφου» του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στην προσπάθειά του να στηρίξει το ρούβλι απαίτησε από την 1η Απριλίου οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου να πληρώνονται με το νόμισμα της χώρας, παίρνουν οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες.
Βέβαια, στην πραγματικότητα, το νέο σύστημα για την προμήθεια φυσικού αερίου από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες» – μεταξύ των οποίων οι χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο – το οποίο καταγράφεται στο νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθεί να συνδυάσει τις πληρωμές σε συνάλλαγμα και τη μετατροπή του σε ρούβλια στη συνέχεια.
Πρόκειται για το σχέδιο το οποίο περιέγραψε την Τετάρτη στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με αυτό, ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα (ευρώ ή δολάρια) σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ» στην Gazprombank. τράπεζα, με βάση εντολή του πελάτη, θα πουλά το συνάλλαγμα στο «Moscow Exchange MICEX-RTS» και θα αγοράζει ρούβλια τα οποία θα μεταφέρονται σε έναν ειδικό λογαριασμό «K» σε ρούβλια του ξένου πελάτη. Και εν συνεχεία θα μεταφέρει τα κεφάλαια (σε ρούβλια) σε λογαριασμό που είναι σε τοπικό νόμισμα και ανήκει στον παραγωγό του φυσικού αερίου.
Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.
«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε “default” από την πλευρά των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλά κάτι δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία ούτε εμείς, αυτό είναι, τα υφιστάμενα συμβόλαια θα σταματήσουν», ανέφερε ο Πούτιν, απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο στη Ρωσία.
Όχι στον εκβιασμό λένε οι Ευρωπαίοι
Ωστόσο, οι απειλές του Πούτιν δεν φαίνεται να συγκίνησαν τις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία, οι οποίες έσπευσαν να δηλώσουν πως θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε συνάλλαγμα.
Η Γερμανία και η Γαλλία έσπευσαν ήταν οι πρώτες που αντέδρασαν, δηλώνοντας πως απορρίπτουν το αίτημα της Μόσχας, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.
Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.
Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», ξεκαθάρισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.
Ανάλογη ήταν η στάση και της Βρετανίας. Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.
Τι λένε στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, αρμόδιες πηγές δηλώνουν πως σε γενικές γραμμές αναμένεται να ακολουθήσουν την στάση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουν πως αναμένουν να δουν αν το τελεσίγραφο του Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί κυρίως μια πολιτική κίνηση, απευθυνόμενη στο εσωτερικό κοινό, ή αν η Gazprom ακολουθήσει με ανάλογες κινήσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές περιπέτειες.
ΗΠΑ: Κίνηση απελπισίας
Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλανντίμιρ Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια οι ξένοι αγοραστές για ρωσικό αέριο αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Διαβάστε επίσης