ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πάνελ που συντόνισε ο κ. Χρήστος Κολώνας, Δημοσιογράφος ΤΑ ΝΕΑ και Ot.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE S.A, κ. Kωστής Σιφναίος, ο Γενικός Διευθυντής της Power and Gas Business Unit-Mytilinaios Group, κ. Ντίνος Μπενρουμπή και ο Αριστοφάνης Στεφάτος Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΑΔΕΥ) μίλησαν για τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου. Η συζήτηση γίνεται στα πλαίσια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Σιφναίος είπε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι στο επίκεντρο του ενεργειακού γίγνεσθαι. «Η πιθανότητα διακοπής φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μπροστά μας», συμπλήρωσε. Το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή στην Ευρώπη (24%) και συνεπώς για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (που αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής της Ευρώπης, θα χρειαστεί και το φυσικό αέριο αλλά και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει.
Συνεπώς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην δια-συνδεσιμότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την μεταφορά φυσικού αερίου. Μάλιστα τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των Βαλκανικών χωρών, αλλά με τις κατάλληλη δια-συνδεσιμότητα (διάδρομος προς βορρά) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και χωρών όπως η Μολδαβία, αλλά ακόμη και την Ουκρανία.
Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές επενδύσεις πόρων σε υποδομές φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καλύψει το 10% των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών που χρειάζεται η Ευρώπη σε φυσικό αέριο, δηλαδή μπορεί να καλύψει έως το τέλος του 2023 περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.
Ο κ. Μπενρουμπή είπε ότι το σχέδιο έως τώρα ήταν να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα όμως οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανωμαλίες τις οποίες κανείς δεν προέβλεψε και δεν προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει. Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να αναζητούν πλέον ελεγχόμενες πηγές ενέργειας, οι αποφάσεις για επενδύσεις να μην στηρίζονται απόλυτα σε οικονομικά δεδομένα, να υπάρχει υψηλό κόστος μεταφοράς αερίου, καθώς αέριο εισάγεται και από μακρινές χώρες (πχ. Μαλαισία) , οι αποφάσεις για την ασφάλεια της τροφοδοσίας να είναι πιο σημαντικές από την τιμή του αερίου.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν το αέριο «να χάνει την καλή του φήμη, λόγω του αυξημένου κόστους». Τέλος τόνισε ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει επαρκής ηλεκτρικός χώρος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να μένουν στάσιμες.
Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος είπε ότι η ΑΔΕΥ προσπαθεί να ενεργεί με βάσει ένα «ενεργειακό μείγμα» που είναι ασφαλές, λειτουργικό αλλά και ανεκτό από την κοινωνία. Η κρίση είναι μία ευκαιρία για διδάγματα για την χώρα μας, καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συνέπειες σε βάθος χρόνου, να μην ανέχεται πλέον τα κενά μεταξύ ζήτησης και τροφοδοσίας, να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή σωστών προτύπων ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Συμπλήρωσε ότι όλες οι πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες σε αυτή την μεταβατική περίοδο που βιώνουμε και ότι η Ελλάδα -που διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό ΑΠΕ- πρέπει να το αναπτύξει ακόμη περισσότερο. Τέλος συμπλήρωσε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την επανεκκίνηση της έρευνας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Σιφναίος: Με το δεύτερο FSRU θα μπορούμε να εφοδιάζουμε ως και την Ουκρανία
Κώστας Σιφναίος: Με το δεύτερο FSRU θα μπορούμε να εφοδιάζουμε ως και την Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός ONEX: Τιμητική διάκριση στον Πάνο Ξενοκώστα, στην εκδήλωση ΕΒΕΠ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας