ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο επικεφαλής της εταιρείας, παρουσίασε τόσο τους λόγους που το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την εταιρεία όσο και τις προοπτικές του 2023, δίνοντας έμφαση στο δυσκολότερο διεθνές περιβάλλον φέτος και τη μεγάλη πρόκληση για σωστή ανάπτυξη στις ΑΠΕ.
“Ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα η αγορά των έργων ΑΠΕ δεν είναι ο τρόπος που θα αναπτυχθεί στο μέλλον”, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης και εξήγησε ότι χωρίς αποθήκευση, είναι επικίνδυνο να συνεχίσουν οι επενδύσεις”. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ανάπτυξή μας στις ΑΠΕ, χωρίς κίνδυνο και δίνουμε ιδιαίτερα έμφαση στο να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε σωστά”, τόνισε ο κ. Σιάμισιης.
Όπως είπε η εταιρεία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και ετοιμάζει μια ακόμη σημαντική κίνηση που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η Helleniq Energy προχωρώντας συστηματικά τα έργα που ήδη έχει, στα τέλη του 2023 θα διαθέτει 340 MW εγκατεστημένης παραγωγικής ισχύος σε πράσινα έργα. Ήδη η εταιρεία έχει επενδύσει 500 εκ. για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ, και όπως είπε το κάνει αυτό γιατί η πράσινη ενέργεια μπορεί να μην έχει την ίδια κερδοφορία όπως τα πετρελαιοειδή, έχουν όμως μια σταθερότητα και μια προβλεψιμότητα που χρειάζεται η εταιρεία.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, πάνω από 50% των επενδυτικών δαπανών της εταιρείας αφορούν πλέον την ανάπτυξη του πυλώνα της πράσινης ενέργειας και σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτούν λιγότερα κεφάλαια από την εταιρεία, καθώς είναι πολύ ευκολότερο να αναπτυχθεί με ελκυστικούς όρους δανεισμού αυτός ο πυλώνας.
Η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις 4 δισ. και σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα σε νέα έργα φωτοβολταϊκών, που λειτουργεί το μεγαλύτερο έργο φωτοβολταϊκών στη χώρα και διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 3 GW.
Για το 2023 ο κ. Σιάμισιης σημείωσε, ότι τα περιθώρια διύλισης είναι πτωτικά στο δεύτερο τρίμηνο και ενδεχομένως καλύτερα στο 3ο και το 4ο τρίμηνο και προέβλεψε ότι το 2023 δε θα είναι μια τόσο καλή χρονιά όσο το 2022. Στη σημερινή συγκυρία, ο πληθωρισμός και το κόστος χρηματοδότης είναι αυξημένα, τόνισε, κάτι που ανεβάζει τον πήχη για τις αποδόσεις των επενδύσεων και πιο εύκολα κάποιες επενδύσεις δεν είναι υλοποιήσιμες.
“Μπορεί να πάμε καλύτερα, ή χειρότερα από πέρυσι αλλά θα πάμε τόσο καλά όσο θα μας επιτρέψει το διεθνές περιβάλλον”, είπε, σημειώνοντας ότι “μπορεί του χρόνου να μην έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα όπως φέτος να παρουσιάσουμε, αλλά να έχουμε σημαντικές ειδήσεις να πούμε”, επεσήμανε ο κ. Σιάμισιης.
Στις τάσεις για την επόμενη περίοδο, ανέφερε και την αύξηση των δικαιωμάτων CO2 που είχαν κόστος 100 εκ. ευρώ για την εταιρεία το 2022 και φαίνεται ότι υπάρχει απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αυξηθούν. Γι αυτό η εταιρεία εξετάζει τόσο επενδύσεις στο υδρογόνο όσο και στη δέσμευση άνθρακα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι αναμένει το θεσμικό πλαίσιο από Ελλάδα και Ευρώπη, για να προχωρήσει στη μεγάλη επένδυση για τη δέσμευση άνθρακα, ώστε ο άνθρακας που δεσμεύεται να έχει κάπου να πάει.
Μέχρι τέλος του 2024 οι αποφάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων
“Στο Vision 2025 αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και να περιορίσουμε τις επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες, και γι αυτό και περιοριστήκαμε στις έρευνες Νοτίου της Κρήτης και στο Ιόνιο, επιστρέφοντας τις υπόλοιπες άδειες”, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης. Όπως είπε τα σεισμικά προχώρησαν σε χρόνο ρεκόρ, με απόλυτη ασφάλεια και τον υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσης σε περιβαλλοντικές απαιτήσεις. “Τα δεδομένα αυτά αξιολογούνται σημείωσε για να δούμε αν αυτοί οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν είναι ικανοποιητικοί σε ποιότητα και ποσότητα για να τους εκμεταλλευτούμε. Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση για το αν θα προχωρήσουμε σε ερευνητικές γεωτρήσεις”, τόνισε ο κ. Σιάμισιης.
Χρονιά ρεκόρ το 2022
Το 2022 ήταν μια κομβική χρονιά για την εταιρεία, τόνισε ο Πρόεδρος της εισηγμένης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, και σημείωσε ότι η εταιρεία κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη φάση του στρατηγικού της πλάνου για τη μετεξέλιξη της σε μια ενεργειακή εταιρεία που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Πραγματοποιήθηκε ο εκσυγχρονισμός της εταιρικής διακυβέρνησης, η αλλαγή εταιρικής ταυτότητας και η μετάβαση στην πράσινη παραγωγή ενέργειας και όλα αυτά είχαν καθολική αποδοχή από τους εργαζόμενους και τους επενδυτές. Ταυτόχρονα, τόνισε, ότι η εταιρεία το 2022 είχε τα καλύτερα αποτελέσματα από την ίδρυσή της, κάτι που σχετίζεται τόσο με το διεθνές περιβάλλον όσο και με τον τρόπο που η εταιρεία αντιμετώπισε την ενεργειακή κρίση, τις στρατηγικές, εμπορικές και επενδυτικές επιλογές που έκανε και κάνοντας συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητά της.
Όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης τα αυξημένα κέρδη του 2022 προήλθαν τόσο από ενέργειες της εταιρείας όσο και από το θετικό διεθνές περιβάλλον. Ειδικότερα, όπως είπε η κερδοφορία του 2022 προήλθε κατά 340 εκ. ευρώ από τη βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε από την αύξηση των περιθωρίων διύλισης διεθνώς.
Τόνισε ότι το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είχε επιπτώσεις στην αγορά πετρελαιοειδών, αφού η Ρωσία τροφοδοτούσε τη Μεσόγειο σε αργό και προϊόντα πετρελαίου. Η εταιρεία όπως είπε αποφάσισε από το Μάρτιο του 2022 να υποκαταστήσει την τροφοδοσία από τη Ρωσία με εναλλακτικούς προμηθευτές, αν και τα ρωσικά προϊόντα ήταν φθηνότερα 5-20 δολ/βαρέλι.
Σημείωσε ότι η εταιρεία έδωσε για την εισφορά αλληλεγγύης 300 εκ. ευρώ και μαζί με τη φορολόγηση φτάνουν τα 500 εκ. ευρώ τα συνολικά ποσά που πλήρωσε στο κράτος το 2022. “Δεν μας βρίσκει αντίθετους να πληρώνει η εταιρεία έκτακτη εισφορά όταν έχει μια χρονιά εξαιρετικής κερδοφορίας και ταυτόχρονα είναι πολύ υψηλά το ενεργειακό κόστος. Και θα το κάναμε και μόνοι μας για να βοηθήσουμε την κοινωνία και τους καταναλωτές μας. Όμως δεν μπορεί τις χρονιές που έχουμε ζημιές, όπως κατά την πανδημία, να τις χρηματοδοτούμε μόνοι μας και όταν έχουμε παραπάνω κέρδη να υποχρεώνει να τα μοιραζόμαστε”, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.
Για τη χρήση 2022, η Γενική Συνέλευση ενέκρινετη δι ανομή 351 εκ. ευρώ σε μερίσματα, με τη διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή, από τα οποία τα 0,65 ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί. Το υπόλοιπο του μερίσματος 0,50 ευρώ έχει ημερομηνία αποκοπής 28.6.2023 και ημερομηνία διανομής 5.7.2023. Σημειώνεται ότι η μερισματική απόδοση της εταιρείας ανέρχεται στο 14% με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής της.
Αύξηση των εξαγωγών σε νέες αγορές τα επόμενα χρόνια
Επίσης, τόνισε ότι οι πωλήσεις της εταιρείας που αφορούν την Ελλάδα είναι πλέον 50% μαζί με τα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα, ενώ στόχος της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι να αυξήσει τις εξαγωγές της προς αγορές πιο μακρινές που παραδοσιακά δεν απευθύνονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες
Διαβάστε επίσης
Τη Mytilineos και τη HELLENiQ ENERGY φέρνει πιο κοντά ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής
Helleniq Energy: Εξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο
Ναυάγιο στην Πύλο: Μαρτυρίες για 100 παιδιά κλειδωμένα στα αμπάρια – Συνελήφθησαν 7 διακινητές
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!