Σε συζητήσεις για την επέκταση της δραστηριότητας της Helleniq Renewables στη Βουλγαρία  βρίσκεται σύμφωνα με πηγές η Helleniq Energy  με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας της στα Βαλκάνια και την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η εταιρεία που στοχεύει να φτάσει το 1 GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2026 και τα 2 GW ως το 2030 βλέπει τη  Βουλγαρία ως την επόμενη αγορά των Βαλκανίων στην οποία  σχεδιάζει να αναπτυχθεί, και εξετάζει ευκαιρίες σε φωτοβολταϊκά και αιολικά.

1

Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy έχει ενισχυμένο πρόγραμμα επενδύσεων για την επόμενη πενταετία, το οποίο ανέρχεται σε 4 δις ευρώ, με το οποίο στοχεύει να επιταχύνει  το στρατηγικό της σχέδιο για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, για εκσυγχρονισμό της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, και για τη δημιουργία ενός νέου πυλώνα που αφορά τη “νέα” ή “πράσινη” ενέργεια, που αφορά τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές.
Το 2025 οι επενδύσεις της εταιρείας θα φτάσουν το 1 δις. ευρώ,  και θα αφορούν τη συντήρηση και ανάπτυξη του διυλιστηρίου, την εξαγορά της Elpedison, που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες και να ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Την προηγούμενη τετραετία οι επενδύσεις της εταιρείας ήταν 1,6 δις. ευρώ από τα οποία το 1/3 έγιναν στις ΑΠΕ. Ειδικά στα φωτοβολταϊκά έχει επενδύσει 500 εκ. στην προηγούμενη τριετία και σήμερα είναι ο δεύτερος σε μέγεθος παραγωγός ενέργειας από φ/β στη χώρα.

Πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση

Στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση, τις διεθνείς προκλήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό, αναφέρθηκε ο Γιώργος Αλεξόπουλος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη Helleniq Energy.
“Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Το 2023, οι επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης ανήλθαν σε 2,1 τρισεκατομμύρια, ενώ οι
επενδύσεις στη συμβατική ενέργεια σε 1,1 τρισεκατομμύρια. Για να επιτευχθούν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις πρέπει να διπλασιαστούν» σημείωσε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση καθοδηγείται από δύο βασικούς παράγοντες: Πρώτον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, δεύτερον, τις τεχνολογικές εξελίξεις. “Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται ένα καλά μελετημένο σχέδιο, το οποίο να εξισορροπεί το γνωστό τρίπτυχο: κόστος ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική αλλαγή. Άρα, λοιπόν, είναι προς συμφέρον όλων μας να διαχειριστούμε την ενεργειακή μετάβαση με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος” υπογράμμισε.
Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της τεχνολογικής ουδετερότητας στην ενεργειακή μετάβαση. Αντί να επιβάλλονται αυστηρές επιλογές, πρέπει να εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το κόστος. Και τόνισε ότι αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για ιδιωτική και κρατική χρηματοδότηση, απαιτεί ένα σταθερό, μακροχρόνιο και ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής της ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα σημείωσε ότι αναμένεται να αυξηθεί από το 20% που είναι σήμερα, σε 30% μέχρι το 2040. Όπως τόνισε, αυτός ο εξηλεκτρισμός θα προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα στην Ελλάδα, πάνω από το 50% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται ήδη από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα, τόνισε.
Υδρογονάνθρακες
Η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας δεν περιορίζεται μόνο στις ανανεώσιμες πηγές, τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος, οι τομείς που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, όπως τα βιώσιμα καύσιμα, αναμένεται να πενταπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλεξόπουλος και στον ρόλο των υδρογονανθράκων στο ενεργειακό μείγμα, που παραμένει σημαντικός. Στην Ελλάδα, το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 55% του ενεργειακού μείγματος. Ο κ. Αλεξόπουλος εκτίμησε ότι η ζήτηση των υδρογονανθράκων θα κορυφωθεί κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ το μερίδιό τους θα παραμείνει σημαντικό για πολλά χρόνια ακόμη.