Ορέστης Τσακαλώτος. Επικεφαλής Qualco
Tο σχήμα εταιρειών με επικεφαλής την Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκλειστικός «μνηστήρας» για τη νέα σύμβαση διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που δρομολογεί η ΔΕΗ.
Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος ώστε η κοινοπραξία να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών στην επιχείρηση, καθώς ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά έως τη διορία της περασμένης Τετάρτης (19/06) του δεύτερου διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πρόσληψη συμβούλου.
Ο προϋπολογισμός του νέου διαγωνισμού ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 μήνες.
Η αμοιβή του αναδόχου θα συναρτάται από τις οφειλές που θα ανακτήσει, καθώς για ποσό 125 εκατ. ευρώ από ενεργούς πελάτες θα αμειφθεί με το 8% (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ), για ποσό 25 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» με οφειλή έως 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με το 12% (δηλαδή 3 εκατ.) και για ποσό 20 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» με οφειλή άνω των 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με το 10% (δηλαδή 2 εκατ.).
Υπενθυμίζεται πως το σχήμα εταιρειών με επικεφαλής της Qualco είχε κερδίσει τον Νοέμβριο του 2017 τον πρώτο ανάλογο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο του έργου που του ανατέθηκε, κατάφερε να «φέρει» στα ταμεία της ΔΕΗ ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατομμυρίων.
Στις 13 Μαΐου, το Δ.Σ. της ΔΕΗ προχώρησε στην ολιγόμηνη ανανέωση της σύμβασης με την Qualco με διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού.
Η απόφαση προέβλεπε την ανάθεση στην κοινοπραξία των υπηρεσιών διαχείρισης ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι του ποσού των 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάτο ότι θα καλύψει 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
«Φρένο» στις νέες οφειλές
Στο περιθώριο της υπογραφής τη Δευτέρα της νέας δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σημείωσε πως η Qualco έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ανακοπεί η δημιουργία καινούριων οφειλετών στη χαμηλή τάση, με συνέπεια να αντιστραφούν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης δεν φαίνεται να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην περίπτωση των «τελικών πελατών», όπου τα ποσοστά εισπραξιμότητας κινούνται στο 2,5 – 3%.
Γι’ αυτό και για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών, από την οποία προέρχονται το 1,05 δισ. ευρώ από τα 1,7 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στη χαμηλή τάση, η ΔΕΗ πρόκειται να εντατικοποιήσει τη χρήση των ένδικων μέσων, προετοιμάζοντας όπως έγραψε το mononews.gr την πρώτη φάση τη μαζική αποστολή εξωδίκων.