Καμία ένδειξη που να σηματοδοτεί μια ύφεση στις ΗΠΑ δεν παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, ακόμη και όταν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβαρύνουν τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου. 

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση”, δήλωσε ο Γουίρθ στο CNBC.

1

Ωστόσο, τόνισε ότι “Υπάρχουν σημάδια ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδύνεται και πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για αυτό”.

Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τη Δευτέρα τις προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ φέτος στο 1,8%, από 2,7% προηγουμένως.

“Η αγορά πετρελαίου αναμένει μειωμένη ζήτηση ως συνέπεια των δασμών Τραμπ και της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή ταχύτερα από το αναμενόμενο”, δήλωσε ο Γουίρθ.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Chevron δεν αναμένει σημαντικό άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητές της από τους δασμούς του Τραμπ, καθώς η ενέργεια έχει σε μεγάλο βαθμό εξαιρεθεί από τις εισφορές.

Παράλληλα τόνισε ότι η Chevron δεν αλλάζει τα σχέδιά της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ως απάντηση στην πτώση των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν περίπου 11% από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς του στις 2 Απριλίου.

Το West Texas Intermediate τελευταία σημείωσε άνοδο περίπου 72 σεντς στα 63,80 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το CEO της Chevron, η αμερικανική χερσαία παραγωγή πετρελαίου σε τμήματα όπως η λεκάνη Permian είναι πιθανό να υποχωρήσει εάν οι τιμές φτάσουν τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Όμως, η υπεράκτια παραγωγή πιθανότατα να μην επηρεαστεί, σημείωσε.

“Ο αντίκτυπος είναι πιθανό να φανεί περισσότερο στα μακροοικονομικά αποτελέσματα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Wirth.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στελέχη εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκριναν τους δασμούς του Τραμπ σε μια ανώνυμη έρευνα το Μάρτιο, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί στον χάλυβα ανέβασαν το κόστος τους και οι χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δραστηριότητά τους.

Διαβάστε επίσης:

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

Το 45% εισαγωγών LNG στην Ευρώπη προέρχεται από τις ΗΠΑ – Τα προβλήματα από τα μέτρα Τραμπ

Στα άκρα Τραμπ – Χάρβαρντ: Στη δικαιοσύνη το Πανεπιστήμιο κατά της κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις