Ανοδικές πιέσεις θα δεχτούν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θα παρατηρηθούν πολύ χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες στη ΒΔ Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες (κατά 4°C κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας), σύμφωνα με την Goldman Sachs

Οι ευρωπαϊκές τιμές αυξήθηκαν κατά 14% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος, λόγω του ψυχρότερου από τον μέσο όρο καιρού που προβλέπεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς και από τη χαμηλή αιολική ενέργεια και τις διακοπές παραγωγής στη Νορβηγία που παρατηρήθηκαν το Δεκέμβριο.

1

Η πρόβλεψη είναι ότι τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες θα αύξαναν τη ζήτηση φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης κατά περισσότερο από 100 mcm/d τον Ιανουάριο, επιταχύνοντας το ρυθμό μείωση των αποθεμάτων των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Goldman Sachs δεν ανησυχεί για την επάρκεια των αποθεμάτων, κρίνοντας τον κίνδυνο ως χαμηλό, ακόμη και με μια τέτοια πρόβλεψη κρύου καιρού.

Η κύρια πρόκληση για την Ευρώπη είναι ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Μαρτίου, τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι προμήθειάς για την περιοχή, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ψυχρότερο από το μέσο σενάριο που προβλέπεται επί του παρόντος,  η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα επίπεδα αποθέματος στο τέλος του Μαρτίου του 2025 θα μειωθούν σε πληρότητα 30% έναντι 35% κάτω από τις μέσες καιρικές συνθήκες.

Αυτό θα συνεπαγόταν επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Οκτωβρίου στα επίπεδα του 80%, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από την απαίτηση της ΕΕ για 90%.

Αυτό το σενάριο θα δημιουργούσε έλλειμμα 21 mcm/ημέρα στην αγορά το καλοκαίρι του 2025, συγκριτικά με τον στόχο πλήρους αποθήκευσης 90% της ΕΕ.

Εκτός από περαιτέρω αλλαγές στην πρόγνωση του καιρού στην Ευρώπη, οι βασικοί οδηγοί που πρέπει να παρακολουθήσει κανείς αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν τις μετεωρολογικές προβλέψεις της ΒΑ Ασίας και της επερχόμενες προσθήκες χωρητικότητας υγροποίησης των ΗΠΑ, επισημαίνει η Goldman Sachs.

Το κλείσιμο της στρόφιγγας

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό αέριο σταμάτησε να ρέει προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, κλείνοντας μια διαδρομή που λειτουργεί εδώ και πέντε δεκαετίες, αφού το Κίεβο αρνήθηκε να επιτρέψει οποιαδήποτε διαμετακόμιση που χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

Η διακοπή σημαίνει ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που βασίζονται στις συγκεκριμένες ροές, θα αναγκαστούν να προμηθευτούν ακριβότερο φυσικό αέριο από αλλού, ενώ και τα αποθέματα περιορίζονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται ότι η διακοπή της ροής συμπίπτει με τις προβλέψεις για θερμοκρασίες κάτω του μηδενός σε ορισμένες χώρες, οι οποίες θα αυξήσουν τη ζήτηση στη θέρμανση.

Διαβάστε επίσης: 

Λιμάνι Βόλου: Αποκτά ηλεκτρική αυτονομία από ΑΠΕ – Έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ

CMBlu Energy: Πήρε χρηματοδότηση 30 εκατ. και ξεκινά η μονάδα κατασκευής μπαταριών

Νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των ΑΠΕ: Έρχονται μηχανισμοί για δίκαιη κατανομή του κόστους των περικοπών