ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ΔΕΗ ήταν στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας. Όδευε στα βράχια, με προφανείς επιπτώσεις για την επιχείρηση, τους εργαζομένους και την ελληνική οικονομία».
Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στα “Νέα Σαββατοκύριακο” ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, τονίζοντας ότι πλέον η επιχείρηση βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σημείο.
“Εκτιμώ ότι ήδη καταφέραμε πολλά”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ο ορκωτός λογιστής έχει άρει την επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και την ανοδική πορεία της μετοχής. “Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό ότι οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία για αυτές τις πρωτοβουλίες”.
Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ο επικεφαλής της εταιρείας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (διακανονισμοί, εκπτώσεις σε ανθρώπους με μηχανική υποστήριξη). Από την άλλη μεριά, όμως, “η εταιρεία θα γίνει πολύ επιθετική απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές”, επισημαίνει. Μάλιστα, αποκαλύπτει πως τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε αυτή η βούληση. “Φαίνεται ότι υπήρχε ένα άτυπο ‘μην πληρώνετε, μην κόβετε’. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν οι οφειλές να φτάσουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Θα χρειαστούμε χρόνο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα”.
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Στάσσης λέει πως “είναι σε εξέλιξη επένδυση από τρίτο για την τηλεθέρμανση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος. Αν όλα πάνε καλά, περί τον Σεπτέμβριο ο σταθμός του Αμύνταιου θα μπορεί να σταματήσει”.
Για να μην υπάρξει, όμως, κανένα πρόβλημα με την επάρκεια στο σύστημα ηλεκτρισμού, σημειώνει πως η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να υπάρξει κάποιος μηχανισμός επανάκτησης του κόστους, χωρίς να υπάρχει κέρδος, για να υποστηριχθεί το σύστημα. Πολύ σύντομα θα οριοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός, σημειώνει.
Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αποκαλύπτει πως θα πουληθεί ποσοστό 49% (ο επενδυτής θα έχει αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας και η ΔΕΗ θα κρατά τον έλεγχο και το μάνατζμεντ), ενώ προγραμμίζεται σε δύο-τρία χρόνια η εταιρεία να ξεκινήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2,5 GW στα λιγνιτικά πεδία που θα κλείσουν.
Στο μείζον ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Στάσσης υπογραμμίζει πως η ΔΕΗ έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. “Δώσαμε στη ΛΑΡΚΟ απόλυτη ημερομηνία συμμόρφωσης τη 17η Φεβρουαρίου. Προσημειώσαμε ένα λιγνιτικό πεδίο, για την ακρίβεια. Αυτό έχει αξία 15 εκατ. ευρώ και καλύπτει τις οφειλές της μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Το χρέος της μέχρι τότε θα έχει φτάσει τα 355-360 εκατ. ευρώ”, συμπληρώνει και τονίζει: “Δεν γίνεται όλη η Ελλάδα να εργάζεται για τη ΛΑΡΚΟ”.
Τέλος, όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δηλώνει πως “σε κάθε περίπτωση θα τηρήσουμε αυτό που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους της. Η ΔΕΗ όμως δεν μπορεί να πουλά κάτω του κόστους της”.
Και σχετικά με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, δίνει έμφαση στην ψηφιοποίηση της εμπορίας, ετοιμάζει νέο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα , αλλά και νέα καταστήματα. “Στο δεύτερο εξάμηνο θα λανσάρουμε νέα προϊόντα με εκπτωτικά πακέτα”, σημειώνει.