Για τα σχέδια ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Ρουμανία, με επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και τη στρατηγική της ΔΕΗ να δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά ενέργειας, ανταγωνιστική που θα μειώσει την απόσταση των 2 χωρών από τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, μίλησε σήμερα ο Γιώργος Στάσσης στο συνέδριο ZF Power Summit 2024.

«Θα μειώσουμε το κενό ανισότητας με τη Δύση, θα στηρίξουμε τη Ρουμανία σε αυτήν την προσπάθεια. Να είστε τολμηροί στα όνειρά σας. Η Ρουμανία όπως και η Ελλάδα έχουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και αν συνεχίσουμε έτσι, κλείνουμε την απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το 2030 θα είμαστε ισχυρότερες και πιο ανταγωνιστικές διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά.

1

Όπως είπε η ενεργειακή αγορά συνέρχεται ακόμη από την ενεργειακή κρίση, που άλλαξε πολλά και λειτούργησε σαν μηχανισμός αφύπνισης επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση.

«Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, και αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται δυστυχώς, έγινε η αφορμή οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές στην ενέργεια. Είναι εντυπωσιακό με πόση ενότητα αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι την ενεργειακή κρίση και πόσο κατάλαβαν ότι όσο πιο γρήγορα κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση τόσο λιγότερο θα κοστίσει».

Αντίστοιχα και στη Ρουμανία, είπε, «λειτούργησε το ίδιο η κρίση και σήμερα όλοι μιλάνε για επενδύσεις στις ΑΠΕ και ερχόμενος απέξω μπορώ να δω την αλλαγή στη Ρουμανία και θα δούμε και ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή τα επόμενα χρόνια».

Θα κάνουμε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία

«Θα κάνουμε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια στη Ρουμανία και θα αναπτύξουμε 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα ως το 2030. Έχουμε τον τρόπο, τα στελέχη και τα σχέδια να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές» είπε σχετικά με τα σχέδια της ΔΕΗ στη χώρα. «Το δίκτυο είναι σημαντικό και σχεδιάζουμε και επενδύσεις στα δίκτυα. Στη ΔΕΗ έχουμε περισσότερη ζήτηση και χρειαζόμαστε παραγωγή ενέργειας και για αυτό θα επενδύσουμε πολύ.»

«Η παραγωγή ενέργειας στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης γίνεται από ένα οικοσύστημα που αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό, μια μπαταρίες, πολλές ΑΠΕ και όχι από ένα μεγάλο εργοστάσιο.

Στο νέο ενεργειακό σύστημα που θα έχουμε χρειαζόμαστε ένα δίκτυο όχι για να μεταφέρει ενέργεια αλλά για να διαχειρίζεται την ροή της ενέργειας αμφίδρομα. Και χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο και για να συνδέσουμε περισσότερες ΑΠΕ, που επιστρέφει στον λογαριασμό σαν μείωση κόστους.

Όλοι στοχεύουμε στη φθηνή ενέργεια αλλά θα χρειαστούμε 10-15 χρόνια να φτάσουμε εκεί. Και την περίοδο μετάβασης οι τιμές θα έχουν διακυμάνσεις, όμως η επένδυση  στα δίκτυα είναι απαραίτητα.

Εξετάζουμε το υδρογόνο στο πλαίσιο έρευνας και δοκιμών, έχουμε ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε μπαταρίες στην Ελλάδα και θα είμαστε παρόντες και στη Ρουμανία όταν ανοίξει η αγορά αποθήκευσης», σημείωσε.

Η ΔΕΗ ως περιφερειακή δύναμη

Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ σημείωσε: «Από το 2019 προχωράμε σε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στη ΔΕΗ προς την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργούμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα που θα συνεργάζεται, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φ/β, μπαταρίες. Επίσης, προχωράμε την απανθρακοποίηση και εγκαθιστούμε ΑΠΕ, όμως δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε μέρος μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς. Μιας αγοράς που πρέπει να λειτουργεί και περιφερειακά για να αποκτήσουμε ρυθμό και ανταγωνιστικότητα. Είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουμε περιφερειακή δύναμη, και η είσοδος στη Ρουμανία είναι πολύ σημαντική για μας».

Εξήγησε ότι με τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές ενέργειας στην Ευρώπη, το μέγεθος είναι σημαντικό για να επιβιώσει μια εταιρεία στο μέλλον.

«Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες και μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ στη Ρουμανία, δημιουργεί συνέργειες στο trading και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο με συνέπειες επικερδείς για τις δύο χώρες», τόνισε.

«Η  ηλεκτρική  διασύνδεση  με Ρουμανία Βουλγαρία Ελλάδα, θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία στις χώρες, δημιουργώντας εμπορικές ευκαιρίες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και στη Ρουμανία και στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή», τόνισε.

Εξηγώντας τη δυναμική πορεία της Ελλάδας, στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε στη δεκαετή κρίση που η χώρα άφησε πίσω που αφύπνισε την κοινωνία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα που  έχει τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι και στη Ρουμανία υπάρχει οικονομική ανάπτυξη κάθε χρόνο, έχει πολιτική σταθερότητα, είναι στη σωστή κατεύθυνση και όλα τα στοιχεία είναι εδώ και για να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη και στη Ρουμανία τα επόμενα χρόνια.

Θα αυξηθεί η ζήτηση 10% μέχρι το 2030

Απαντώντας για την πορεία της ζήτησης ενέργειας, σημείωσε ότι ο τομέας της ενέργειας θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Στάσσης, αναφέροντας ότι εκτιμά αύξηση της ζήτησης 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία, και ανάλογα θα κινηθεί η ζήτηση σε όλες τις χώρες της περιοχής. Όπως είπε η μείωση της ζήτησης ήταν αποτέλεσμα της  ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι τώρα που οι τιμές είναι χαμηλότερες η ζήτηση θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα και η στροφή στον ηλεκτρισμό θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τόνισε ότι στόχος είναι να παράγουμε φθηνότερη ενέργεια και ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τις ΑΠΕ όπως και την ενεργειακή ασφάλεια. «Κάθε μεγαβατώτα από ΑΠΕ είναι φθηνότερη από τη θερμική μεγαβατώρα σημείωσε όμως από την άλλη χρειαζόμαστε και τη θερμική ενέργεια», σημείωσε.

Ο χαρακτήρας της θερμικής ενέργειας όμως αλλάζει, και από  φορτίο βάσης, θα γίνει φορτίο ευελιξίας, καλύπτοντας την ανάγκη  εξισορρόπησης. Σταδιακά το φορτίο βάσης  θα καλύπτεται από τις  ΑΠΕ και κάποιες ώρες μόνο θα καλύπτονται από τις θερμικές μονάδες, τις μονάδες αερίου, τις μπαταρίες και το υδρογόνο.

Το υδρογόνο είναι ακόμη ακριβό

Σχετικά με το υδρογόνο, σημείωσε ότι προς το παρόν η τιμή του δεν είναι ανταγωνιστική και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αλλά ακόμη δεν πέφτει η τιμή του από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ για να γίνει ανταγωνιστικό πρέπει να πέσει από τα 2 ευρώ.

«Είναι ένα ταξίδι και πρέπει να ενισχύσουμε και να επενδύσουμε στην τεχνολογία υδρογόνου για να γίνει κάποια στιγμή ανταγωνιστικό. Χρειαζόμαστε τολμηρά βήματα στην Ευρώπη για να προχωρήσουμε στην τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση και θα τα κάνουμε», είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν μέσω των ΑΠΕ εξαρτόμαστε από την Κίνα επειδή δεν έχουμε πρώτες ύλες όπως είχαμε εξάρτηση από τη Ρωσία με το φυσικό αέριο, ο κύριος Στάσσης απάντησε, ότι αν έχουμε να επιλέξουμε είναι καλύτερα να αγοράζουμε φωτοβολταϊκά από την Κίνα μια φορά, παρά από τη Ρωσία φυσικό αέριο που γίνεται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να είναι αυτόνομη σε παραγωγή και πρώτες ύλες η Ευρώπη και είπε ότι μετά τις ευρωεκολογές θα δημοσιευτεί μελέτη από το Μάριο Ντράγκι για το τι επενδύσεις θέλουμε να έχουμε στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει στην τεχνολογία για να γίνει αυτόνομη ενεργειακά», σημείωσε.

Σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, σημείωσε  ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακό σύστημα μας, γιατί μπορεί να μη δίνει το φορτίο βάσης, αλλά θα δίνει τα φορτία εξισορρόπησης που έχουν την υψηλότερη αποτίμηση.

Για τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σημείωσε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική τεχνολογία για το μέλλον ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παραχθούν βιομηχανικά και εγκατασταθούν μαζικά αλλά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Στάσσης: Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ ο ενεργειακός διάδρομος με τη Ρουμανία- Οφέλη και προοπτικές

Σκυλακάκης: Πώς θα μοιραστούν έσοδα ρύπων ύψους 1 δισ. ευρώ

ΔΕΠΑ Εμπορίας και Ζενίθ εναντίον Enaon: Τι ζητάνε από τη ΡΑΑΕΥ για τις χρεώσεις δικτύου της ΔΕΔΑ