ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόθεση της κυπριακής δημοκρατίας είναι η εταιρεία μέτοχος, στο μεγάλο διακρατικό έργο, να έχει την τεχνογνωσία για να μπορεί να παρακολουθήσει την επένδυση και για αυτό θέλει να είναι το κομμάτι της ΑΗΚ, που ήδη δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη δικτύων.
Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου, μίλησε αποκλειστικά στο mononews.gr, εξηγώντας ποιες είναι οι επιφυλάξεις και από πού προέρχονται.
Επίσης μας μιλά για τις μεγάλες προκλήσεις της ΑΗΚ, που ακόμη παράγει ενέργεια από μαζούτ και επιβαρύνεται με πολλά εκατομμύρια από το κόστος των ρύπων. Η εταιρεία πλέον σε λίγους μήνες θα διαθέτει μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία όμως θα λειτουργήσει με πετρέλαιο γιατί η Κύπρος δεν έχει φυσικό αέριο…
Επίσης τρέχει για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ και την αποθήκευση με στόχο τα 600 MW μέχρι το 2030.
Θέλετε να γίνει μέσω της ΑΗΚ η επένδυση στον GSI και αν όχι γιατί;
Συζητήσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ για την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου και την εισήγησή του για δημιουργία κρατικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου που θα συμμετάσχει στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης (GSI). Ανταλλάξαμε απόψεις για να δούμε τι πρέπει να αποφασίσουμε για το καλό της ΑΗΚ και το καλό του τόπου.
Μα προβληματίζει το θέμα διαχωρισμού του δικτύου σε άλλη εταιρεία από την ΑΗΚ και αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη γνώμη ειδικών νομικών και οικονομικών συμβούλων που και στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με το θέμα του διαχωρισμού του δικτύου από την εταιρεία.
Την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη, θα συζητήσουμε και με την Διεύθυνση της ΑΗΚ, και ακολούθως έχουμε ένα μήνα για να πάρουμε την τελική μας απόφαση.
Εγώ καταλαβαίνω ότι στο έργο πρέπει να εμπλακεί η ΑΗΚ γιατί διαθέτει την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να ελέγξεις ένα έργο δικτύων. Όμως οι συντεχνίες, από ότι ξέρω, δεν έχουν την ίδια άποψη και δεν θέλουν να αποσχιστεί ένα κομμάτι της εταιρείας. Φόβος τους είναι ότι σταδιακά η ΑΗΚ με τους 2.500 εργαζόμενους, μπορεί να αποδυναμωθεί αν κοπεί σε κομμάτια και ίσως και να ιδωτικοποιηθεί, αν και τέτοιο θέμα δεν υπάρχει σήμερα.
Δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις, εκτιμώ, αν μπορεί η ΑΗΚ όπως είναι να συμμετέχει στην επένδυση, χωρίς να δώσει σε άλλη εταιρεία τη δραστηριότητα των δικτύων, αλλά θα πρέπει να μας πουν οι ειδικοί αν αυτό είναι νομικά εφικτό.
Ποια είναι τα σχέδια της ΑΗΚ για την ανάπτυξή της; Θα επενδύσετε σε ΑΠΕ;
Έχει επιτραπεί στην ΑΗΚ τα τελευταία δύο χρόνια να επενδύσει σε ΑΠΕ. Διαθέτουμε άδειες για 180 ΜW για φωτοβολταϊκά και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη γη για να γίνουν. Ήδη λειτουργούν δύο φ/β 3 ΜW και8 ΜW και προχωράμε σύντομα σε ακόμη ένα 8 ΜW, ενώ μισθώνουμε και τη γη για να υλοποιήσουμε και τις υπόλοιπες άδειες που διαθέτουμε. Και στην αποθήκευση έχουμε δύο άδειες από 40 MW η κάθε μια, έργα που μέχρι τα τέλη του 2025 θα κατασκευαστούν και θα μπουν σε λειτουργία.
Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε 600 ΜW σε ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Ποιο είναι το μερίδιο της ΑΗΚ στην παραγωγή ενέργειας και ποια είναι η τεχνολογία των θερμικών μονάδων σας; Έχετε σχέδια για μονάδες φυσικού αερίου;
Η ΑΗΚ είναι 100% κρατική εταιρεία και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ενέργειας και κατέχει το 88% στην παραγωγή ενέργειας στην Κύπρο.
Η Κύπρος δεν διαθέτει φυσικό αέριο, για αυτό η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) βασίζεται για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας αποκλειστικά σε εισαγόμενα καύσιμα, κυρίως μαζούτ. Επί του παρόντος, η ΑΗΚ διαθέτει τρεις Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς με συνολική εγκαταστημένη ισχύ 1478 MW. Ο Σταθμός Βασιλικού διαθέτει 3 x 130 MW Ατμοηλεκτρικές Μονάδες ή 390 MW, 1 x 38 MW Αεριοστρόβιλος και 2 x 220 MW Μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου. Ο Σταθμός Δεκέλειας διαθέτει 6 x 60 MW Ατμοηλεκτρικές Μονάδες ή 360 MW και 2 x 50 MW Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ή 100 MW. Ο σταθμός Μονής, 4 x 37,5 MW Αεριοστρόβιλους ή 150 MW.
Όμως σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί μια θερμική μονάδα διπλού κύκλου, επένδυση 100 εκ. ευρώ, που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Όμως δεν θα έχει η Κύπρος φυσικό αέριο ούτε το 2025 και επειδή η μονάδα πρέπει να λειτουργήσει θα κάνουμε πρόσθετη επένδυση για να λειτουργήσει με πετρέλαιο. Και πάλι θα έχουμε σημαντική εξοικονόμηση σε δικαιώματα ρύπων γιατί τώρα καίμε μαζούτ που είναι πολύ πιο ρυπογόνο. Όταν θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο, από το 2027, εκτιμάμε, θα έχουμε σημαντική εξοικονόμηση που την υπολογίζουμε σε 75 εκ. ευρώ το χρόνο και επιπλέον θα έχουμε και εξοικονόμηση από τις τιμές καυσίμου.
Ποια αναμένετε να είναι τα μεγέθη της ΑΗΚ φέτος;
Στα ίδια επίπεδα με το 2023, που είχαμε 1,5 δις ευρώ τζίρο και 31 εκ. ευρώ κέρδη. Η ΑΗΚ επιτρέπεται από το νόμο να έχει κέρδη μέχρι 4,5% των εσόδων της, και τα τελευταία δύο χρόνια έχει πιεστεί η κερδοφορία της γιατί δεν έχουν αυξηθεί τα τιμολόγια.
Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος ΑΗΚ – Who is Who
Ο Γιώργος Πέτρου γεννήθηκε στην Έγκωμη Λευκωσίας τo 1947. Σπούδασε Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία, με ειδίκευση στην Οικονομία και το Βιομηχανικό Νόμο και ακολούθως επέστρεψε στην Κύπρο όπου και εργάστηκε στην εταιρεία SHELL.
Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και βαθμίδες των Πολυεθνικών ‘’SHELL’’ και ‘’BP’’ τόσο στην Κύπρο όσο και στα κεντρικά γραφεία των Εταιρειών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και το 1995 προήχθη στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ‘’BP Κύπρου’’ όπου υπηρέτησε μέχρι το 2002. Από το 2003 ανέλαβε ως μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νεοϊδρυθείσας ΒΡ Ανατολικής Μεσογείου.
Το 1977, ίδρυσε βιοτεχνία κατασκευής πινέλων και ρολών με την επωνυμία PETΑ, η οποία σήμερα διαθέτει δύο εργοστάσια, στην Κύπρο και την Ιορδανία, με εξαγωγές σε 15 χώρες. Τρίτο εργοστάσιο της Εταιρείας, η PETA PLASTICS που ιδρύθηκε το 2000 ειδικεύθηκε στην παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας και φιαλών.
Το 2007 προχώρησε στην ίδρυση ιδιόκτητης Εταιρείας Πετρελαιοειδών, την STAROIL, που ειδικεύεται στη διανομή καυσίμων σε εμπορικούς καταναλωτές και νοικοκυριά και πρόσφατα προχώρησε στη δημιουργία Ιδιόκτητων Πρατηρίων Καυσίμων.
Διετέλεσε για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Διυλιστηρίων Πετρελαίου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος CYMEPA (Cyprus Marine Environment Protection Association). Είναι Πρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Φιλών Ατόμων με Αλζτχάιμερ που στόχο έχει τη Δημιουργία Κέντρων Ημερησίας Φροντίδας.
Εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒ το 2005 και από το 2011 υπηρέτησε στην Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ το 2018 εξελέγη Πρόεδρος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Ξένων Αγορών, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μέλος της Επιτροπής Καταστατικού.
Από τον Ιανουάριο του 2024 διορίστηκε Πρόεδρος της ΑΗΚ, της κρατικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
Μεσανατολικό και Great Sea Interconnector στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Με παρέμβαση ΗΠΑ και Εμιράτων ολοκληρώνεται η συμφωνία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα