ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γιώργος Περιστέρης είναι ο άνθρωπος που εδώ και δέκα χρόνια σχεδίασε και αποφάσισε να φέρει στην ελληνική αγορά το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργεια με αντλησιοταμίευση, όταν κανείς εδώ δεν ήξερε τι σημαίνει.
Με επιμονή και συστηματικές κινήσεις, πολύ πριν η Πολιτεία κατανοήσει τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, ο ίδιος μιλούσε για τη σημασία της, αν θέλουμε να πετύχουμε μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και πραγματική απανθρακοποίηση.
Πίστεψε στην αντλησιοταμίευση πολύ νωρίς και κινήθηκε συστηματικά για να μπορέσει να κάνει πράξη το πρώτο έργο ανλησιοταμίευσης τη μεγάλη επένδυση των 600 εκ. ευρώ που σήμερα κατασκευάζεται στην Αμφιλοχία.
Το έργο «Σύστημα Αντλησίομιευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα.
Έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24), ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.
Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους του έργου θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Το όνειρο για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, παίρνει σάρκα και οστά την 01/07/2022 όταν και ιδρύθηκε η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ I M.Α.Ε.» με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία των έργων αντλησιοταμίευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
Στις 24/10/2022 αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι αποφάσεις για τις άδειες Εγκατάστασης του έργου «Σταθμός Αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 460 MW και στα συνοδά του έργα», στη θέση Άγιος Γεώργιος καθώς και για το έργο «Σταθμός Αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 220 MW και τα συνοδά του έργα», στη θέση Πύργος.
Τελικά, το Φεβρουάριο του 2023 δόθηκε η τελική έγκριση του προϋπολογισμού ύψους 646.303.779,99 ευρώ και του χρονοδιαγράμματος κατασκευής, που υπέβαλε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση Ι Μ.Α.Ε., με βάση το οποίο η ολοκλήρωση του έργου δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2025 και η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας εκκινεί την 1η Ιανουαρίου 2026.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 6,7 hm3και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής, με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh
Η επένδυση των 646,3 εκατ. ευρώ που υλοποιείται, σημαίνει και τη δημιουργία 900 νέων θέσεων εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία αλλά και τη βελτίωση οδικού δικτύου και διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μελισσοκομία, γεωργία, δασική διαχείριση, δασοπροστασία).
Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του εμβληματικού για τον κλάδο project της Αμφιλοχίας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μια επένδυση ύψους 646,3 εκατ. ευρώ που με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2026.
Το έργο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), αναμένεται ότι θα παράγει 816 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως.
Επόμενο έργο στο Αμάρι της Κρήτης
Εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προωθεί το υβριδικό project στο Αμάρι της Κρήτης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη της ΤΕΡΝΑ, που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW.
Με τη λειτουργία των μονάδων αποθήκευσης εκτιμάται ότι θα ανακουφιστεί η πίεση στα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας, θα αυξηθεί η ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος και θα ενισχυθεί η επάρκεια του συστήματος.
Επίσης, δρομολογεί αντίστοιχα έργα αντλησιοταμίευσης στη Βέροια και την Πελοπόννησο, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ αυτών των έργων είναι και αυτό που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 174,8 ΜW και ικανότητας άντλησης 243,6 MW, στη θέση «Σκάλα–Άγιος Νικόλαος–Λάδωνας» στο Δήμο Τροπαίων Αρκαδίας, που προωθείται από joint venture μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (με ποσοστό 51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (με ποσοστό 49%). Ο σταθμός προβλέπεται να είναι κατά βάση αποθηκευτικός και να αξιοποιεί ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης από τους ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου.
Για τη λειτουργία του ως αποθηκευτικός σταθμός, θα αξιοποιεί ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα ΥΗΕ Λάδωνα της ΔΕΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού στους άνω ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου.
Τα οφέλη της αντλησιοταμίευσης
Η αντλησιοταμίευση είναι μία απολύτως ώριμη τεχνολογία, η οποία ενδείκνυται για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη λύση παγκοσμίως για αυτό τον σκοπό, καθώς αντιστοιχεί στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων.
Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.
Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης συμβάλλει στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του όσο και τις εκπομπές που αυτό προκαλεί. Τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας δε σταματούν όμως εδώ αφού, διασφαλίζοντας φορτίο βάσης στο σύστημα, περιορίζει την ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυτές έχουν μεγάλο «ειδικό βάρος» στην οικονομία, καθώς κατά την κατασκευή μίας τέτοιας μονάδας, η εγχώρια προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 70%.
Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ενεργειακό τοπίο της χώρας, καθώς η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ενεργειακό σύστημα.
Τα οφέλη του αναμένεται να είναι πολλαπλά, κυρίως στην τοπική κοινωνία καθώς με την εκκίνηση της επένδυσης θα αυξηθεί σημαντικά η απασχόληση στην περιοχή, ενώ η ολοκλήρωσή της θα φέρει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.
Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά του στο περιβάλλον, αφού το έργο συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030 αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών ομάδων ή ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά.
Διαβάστε επίσης:
Το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης από διεθνή fund που τοποθέτησαν 79,2 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UniCredit: Αυξάνει σε 28% το ποσοστό της στην Commerzbank – Προχωρά το φιλόδοξο σχέδιο του Orcel
- Βουλή: Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες – Αναλυτικά οι τροπολογίες – Και παρατάσεις στον ΕΝΦΙΑ
- Propeller Club: Τιμήθηκαν, Γιώργος Τσούνης και Μαρίνα Χατζημανώλη – Τα συγκινητικά λόγια του Κωστή Φραγκούλη
- «Καλό ταξίδι Αητέ»: Το αντίο της Αγγελικής Νικολούλη στον Κώστα Χαρδαβέλλα