Το πως θα «βγει» ο δύσκολος χειμώνας είναι ένα μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρώπη, ωστόσο η Γερμανία απ ότι φαίνεται βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες, άνω του 90%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε μόλις στον Σεπτέμβριο, ενώ απώτερος στόχος είναι να αγγίξουν το 95% τον Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υπό αυτά τα δεδομένα φαίνεται διασφαλισμένη, εκτός απροόπτου, η κατανάλωση φυσικού αερίου για τους επόμενους κρύους μήνες. Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Στις αρχές του 2023 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και οι δύο πρώτοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Θάλασσα.

Επανεξετάζει το υπ. Ενέργειας την εισφορά φυσικού αερίου;

Την ίδια ώρα αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα καταφέρει να βγει αλώβητη από τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα εμφανίζεται ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι ξανασκέφτεται το ζήτημα της επιβολής έκτακτης εισφοράς για το φυσικό αέριο, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις επρόκειτο να ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ο Πράσινος υπουργός φαίνεται να επανεξετάζει το καθεστώς της εισφοράς, η οποία αναμένεται να επιβαρύνει τους καταναλωτές προς όφελος των προμηθευτών φυσικού αερίου, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης κρατικοποίησης της Uniper.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ανατρέπει ενδεχομένως τα δεδομένα και η οποία δεν είχε ληφθεί υπόψιν πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε αποφασιστεί το πρώτο πακέτο διάσωσης του γερμανικού ενεργειακού κολόσσου και βασικού προμηθευτή της χώρας με φυσικό αέριο, της Uniper.

Ειδικότερα πάντως η FAZ παρατηρεί, επικαλούμενη πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας ότι ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει αρχίσει να έχει επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα της αμφιλεγόμενης εισφοράς.

Ένα στα πέντε παιδιά στη Γερμανία απειλείται από τη φτώχεια

Στο μεταξύ έντονη ανησυχία προκαλούν στη γερμανική κυβέρνηση οι αυξανόμενες προειδοποιήσεις αλλά και τα στοιχεία επίσημων φορέων, σχετικά με τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται γερμανικές οικογένειες.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που προκύπτουν από το υπ. Εργασίας μετά από ερώτηση της Κ.Ο. της Αριστεράς, το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη Γερμανία ξεπέρασε το 20% το 2021. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που καταγράφεται στη Γερμανία από το 2015: με απλά λόγια ένα στα πέντε παιδιά στη Γερμανία απειλείται από την φτώχεια. “Χρειαζόμαστε μια ασπίδα προστασίας για τις οικογένειες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς.

Εκτιμήσεις κάνουν πάντως λόγο για μεγαλύτερη αύξησή του ποσοστού αυτού φέτος εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής και ενέργειας. Μάλιστα “καμπανάκι”για την παιδική φτώχεια χτυπά και η Γερμανική Οργάνωση Αρωγής Παιδιών. Ο επικεφαλής της, Τόρστεν Κράουζε, μιλώντας στη βαυαρική ραδιοφωνία, κάνει λόγο για “παιδιά που πεινάνε” και τα οποία αναζητούν με τους γονείς τους φαγητό σε συσσίτια και βοήθεια από κοινωνικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης:

Uniper: Το κόστος εξαγοράς της εταιρείας για την γερμανική κυβέρνηση