ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Κατάρ συμφώνησε να προμηθεύσει τη Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας που θα βοηθήσει, έστω και λίγο, την ευρωπαϊκή χώρα να αντικαταστήσει τις χαμένες ροές από τη Ρωσία.
Η κρατική Qatar Energy και η ConocoPhillips έχουν υπογράψει συμφωνίες με βάση τις οποίες το κράτος του Περσικού Κόλπου θα στέλνει έως και 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως στη Γερμανία από το 2026. Οι συμφωνίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον 15 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al Kaabi σε δημοσιογράφους στη Ντόχα.
Η Γερμανία είναι ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Το κράτος που προμηθεύονταν περισσότερο από το μισό του φυσικού αερίου του μέσω αγωγών από τη Ρωσία, έχει νοικιάσει αρκετούς πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG στους οποίους θα βασιστεί στο μέλλον.
Το κλείσιμο μιας συμφωνίας τώρα σημαίνει περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών LNG και αποτελεί κλειδί για τον ανεφοδιασμό της Γερμανίας αυτόν και τον επόμενο χειμώνα.
Η συμφωνία με το Κατάρ καλύπτει μόνο το 6% των 46 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου που εισήγαγε η Γερμανία το 2021. Αλλά η υπογραφή της συμφωνίας είναι σημαντική καθώς η παγκόσμια αγορά LNG γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, με την Ευρώπη να δίνει μάχη με την Ασία για την εξασφάλιση φορτίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η Γερμανία πραγματοποιούσε καιρό διαπραγματεύσεις με το Κατάρ για πρόσθετες προμήθειες που χρειάζεται απεγνωσμένα για να διατηρήσει τη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της, την θέρμανση των κατοικιών και τα φώτα αναμμένα. Αυτό αποτελεί σημάδι ότι το Βερολίνο μπορεί να αμβλύνει την αντίθεσή του στα μεγαλύτερα συμβόλαια έως και 25 ετών τα οποία θα έρχονταν σε αντίθεση με τον στόχο του να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2045.
«Δεν θα ήμουν αντίθετος με 20ετή ή και μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας σε διάσκεψη την Τρίτη. «Οι εταιρείες θα πρέπει απλώς να γνωρίζουν ότι η αγοραστική πλευρά στη Γερμανία θα γίνει μικρότερη, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τους κλιματικούς στόχους».
Το Κατάρ συνεχίζει να συνομιλεί με Γερμανούς αγοραστές για πρόσθετες προμήθειες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al Kaabi. Προηγουμένως επισήμανε ότι το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις γερμανικές RWE και Uniper σχετικά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG.
Διαβάστε ακόμη: