Σχέδιο κατασκευής ενός δικτύου υδρογόνου που κοστολογείται στα 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Γερμανία, ενισχύοντας τη δέσμευσή της σε μια πηγή ενέργειας που αντιμετώπισε προβλήματα τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (Bundesnetzagentur), ανέφερε ότι ενέκρινε προτάσεις από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς για ένα δίκτυο υδρογόνου μήκους 9.040 χιλιομέτρων, το οποίο θα κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια και θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2032.

1

Πρόκειται να σχηματίσει ένα κεντρικό δίκτυο που θα συνδέει βιομηχανικούς κόμβους, που επιδιώκουν την απανθρακοποίηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θέλει να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις ανάγκες της σε ορυκτά καύσιμα με υδρογόνο για να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2045.

Πρόσφατα, ωστόσο, η ανάπτυξη αντιμετώπισε οπισθοδρομήσεις, με τους αξιωματούχους να σημειώνουν ότι η πλειονότητα των αναγκών της Γερμανίας σε υδρογόνο, θα πρέπει να καλυφθεί αρχικά από εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση για το κεντρικό δίκτυο ήταν 600 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από τα σχέδια που τελικά εγκρίθηκαν, επιτρέποντας τη μείωση του εκτιμώμενου κόστους από 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Κλάους Μιούλερ, ορισμένα από τα αρχικά σχέδια θα ήταν περιττά.

Στο τεχνικό μέρος, το 60% του δικτύου θα διαμορφωθεί από υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου και το υπόλοιπο θα είναι νεόδμητο.

Επίσης, περίπου 660 χιλιόμετρα από τις υφιστάμενες συνδέσεις φυσικού αερίου θα ενισχυθούν, μια προσπάθεια που θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Mueller.

Οι πρώτοι αγωγοί πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο έτος, σημειώνει το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα αντιμετώπισαν προβλήματα τα τρένα υδρογόνου στην Κάτω Σαξονία, καθώς δεν μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν με υδρογόνο.

Επίσης, οι οδηγοί αυτοκινήτων και φορτηγών υδρογόνου αδυνατούσαν να ανεφοδιαστούν σε όλο και περισσότερα πρατήρια καυσίμων. Ο λόγος ήταν ένα ατύχημα στο Χημικό Πάρκο Leuna.

Ο φορέας εκμετάλλευσης σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου H2 Mobility έγραφε στον ιστότοπό του ότι υπήρχαν σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό υδρογόνου, ενώ στον χάρτη πολλά πρατήρια καυσίμων σημειώνονταν με κόκκινο χρώμα.

Διαβάστε επίσης: 

ΔΕΔΔΗΕ: «Πέναλτι» 100 % για τις ρευματοκλοπές

ΔΕΗ: Που θα επενδύσει ο Γιώργος Στάσσης τα 500 εκ. ευρώ από το ομόλογο

ΔΕΣΦΑ: Υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με τις αιγυπτιακές EGAS και GASCO