Σε συνεργασία με άλλα υπουργεία προχωρά το master plan για την επόμενη μέρα, μετά την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο «Renewable Storage Forum».

Μιλώντας για τη νέα περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2020, θα έχει σχηματοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ η σχετική διαβούλευση ξεκινά στο τέλος του 2019, όπως και κάποιες πρώτες ρυθμίσεις, που μπορεί να ενσωματωθούν σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Στις προτεραιότητες είναι και η ενεργειακή αποδοτικότητα και, όπως είπε, στόχος είναι, παρότι θα έχουμε ανάπτυξη που θα αυξάνεται, να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας. Και αυτό θα επιτευχθεί με ένα συνδυασμό κανονιστικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα αποτελέσουν κίνητρο, ώστε δημόσια κτήρια, αλλά και βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ που μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, σημείωσε, θα γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση της διαδικασίας, για να λυθούν προβλήματα σε αδειοδοτήσεις, με έμφαση στα μεγάλα έργα.

Οι ενέργειες του υπουργείου θα κινηθούν στον άξονα της υιοθέτησης πολιτικών, για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από την απομάκρυνση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα και από το στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο 35%. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, θα απαιτηθεί πρόσθετη ενέργεια 9.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ που πρέπει να προστεθούν στα σημερινά 6.100, ώστε το ποσοστό παραγωγής να διαμορφωθεί στο 60% σε βάθος δεκαετίας.

«Στην παραγωγή δεν μπορεί να γίνει απολιγνιτοποίηση χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Οι μονάδες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί θα δώσουν νέα δυναμική, μαζί με την άμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, στο δίκτυο», εκτιμά ο κ. Θωμάς.

Ως προς τα δίκτυα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι, «μέσα στον επόμενο χρόνο, θα ληφθούν από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ αποφάσεις για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΔΔΗΕ», σημείωσε, ενώ τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου.