ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον υπουργό Ενέργειας και ΑΠΕ της Αιγύπτου κ. Μαχμούτ Εσμάτ, στο πλαίσιο των σχεδίων της εταιρείας για επέκτασή της στην Αίγυπτο και επενδύσεις στις ΑΠΕ της χώρας.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διατηρεί το ενδιαφέρον της για τον ενεργειακό τομέα και όπως φαίνεται σχεδιάζει να αναπτυχθεί με έργα ΑΠΕ εκτός Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό η Αίγυπτος αποτελεί ιδανικό προορισμό. Το παρών στο επιχειρηματικό φόρουμ του Καΐρου που πραγματοποιήθηκε χθες έδωσε ο κ. Στάθης Νάτσης Executive Director Development στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως δήλωσε στο mononews o κ. Νάτσης: «Ήρθαμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες αποκλειστικά στον ενεργειακό τομέα. Να γνωρίσουμε το κανονιστικό της πλαίσιο και να επιλέξουμε τις κινήσεις μας.
Έχουν εξαιρετικό δυναμικό στις ΑΠΕ αλλά έχουν έλλειμμα διασυνδέσεων, αλλά μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Δεν έχουμε και περιορισμό από τη συμφωνία με την Masdar για την Αίγυπτο, όπως έχουμε για Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία, όπου δεν μπορούμε να πάμε για τρία χρόνια», εξήγησε ο κ. Νάτσης.
To επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ της Αιγύπτου είναι μεγάλο και το κινητοποιεί τόσο ο κυβερνητικός προσανατολισμός για στροφή σε επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης όσο και οι μεγάλες επενδύσεις της τάξης των 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να κινητοποιήσει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο, μέσω ειδικού SPV που θα ιδρύσει, για την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ ισχύος 9 GW συμπληρωματικά στη διασύνδεση GREGY για την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Πρόκειται για τις μονάδες ΑΠΕ, που θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρεται και θα παράγεται κατά 75% από αιολικά και 25% φωτοβολταϊκά, που θα τροφοδοτούν με συνεχή ροή φθηνής ενέργειας το έργο.
Μέχρι το 2031 που αναμένεται η λειτουργία της διασύνδεσης στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή του 50% των 9,5GW έργων ΑΠΕ. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των έργων και από το 2025 να διαμορφωθεί και το επενδυτικό σχήμα.
Σημειώνεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar διευκρίνισε ότι ο όμιλος δεν αποχωρεί από τον ενεργειακό τομέα, καθώς η συμφωνία με τη Masdar προβλέπει πως διατηρεί δικαίωμα συμμετοχής με 50% στα πιο ενδιαφέροντα έργα, όπως οι αντλησιοταμιεύσεις (π.χ. στο έργο της Αμφιλοχίας) και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων θα γίνεται από τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ.
Για τα επόμενα έργα αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βάση τη συμφωνία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει να είναι συνεπενδυτής με ποσοστό 50%, όπως και στα υπεράκτια αιολικά, με πρώτο το έργο των 250 MW που προωθείται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Διαβάστε επίσης: