Την επιβολή πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα, μία κίνηση που οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα μειώσει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και θα περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από το αργό.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν το μέτρο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.  Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές που υπόκεινται σε πλαφόν, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για ρωσικές αποστολές πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη συρρίκνωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο αλλά και τη μείωση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre. «Θα ακούσουμε περισσότερα την Παρασκευή για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας στο G7. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να χτυπήσουμε πραγματικά τη Ρωσία οικονομικά».

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.  Το G7, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ην Ιταλία, ην Ιαπωνία και το Καναδάς, δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να περιορίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της «σταδιακής κατάργησης ή απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το να επιτραπούν παγκόσμιες αγορές σε ή κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής θα οδηγούσε άλλους αγοραστές να αναζητήσουν την ίδια έκπτωση, γεγονός που θα μειώσει τελικά τις ελλείψεις στην αγορά και τις τιμές ενέργειας και θα υποχρεώσει τη Ρωσία να κάνει μεγαλύτερη έκπτωση στις εξαγωγές της — μειώνοντας κατά συνέπεια τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της G-7 τον Ιούνιο υποσχέθηκαν να εξετάσουν το σχέδιο του πλαφόν αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν υποστήριξη από άλλες χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο μια ιδέα που αξίζει να διερευνηθεί, είναι μια ιδέα που αξίζει να εφαρμοστεί και ανυπομονούμε να ακούσουμε τι λένε οι υπουργοί Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας», δήλωσε την Τετάρτη ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη ότι υποστηρίζει το σχέδιο, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Nadhim Zahawi να επισημαίνει ότι θα είναι «πιο αποτελεσματικό εάν υποστηριχθεί από τον ευρύτερο δυνατό συνασπισμό».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo, ταξίδεψε στην Ινδία την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει την ιδέα επιβολής ανώτατου ορίου τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Βαδίζει προς τρίτο μήνα απωλειών εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη