ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil».
«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, στην περιοχή των Καλών Λιμένων, βρισκόταν αγκυροβολημένο το ερευνητικό πλοίο της PSG, Sanco Swift, το οποίο αναχώρησε στις 20 Οκτωβρίου από τη Λεμεσό, μαζί με το συνοδευτικό του Alexander. Το πλοίο της νορβηγικής PSG φέρεται να είχε ναυλωθεί από την Exxon Mobil για την έναρξη των σεισμικών ερευνών, στις εντελώς αχαρτογράφητες θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στη συγκεκριμένη περιοχή, μετά την αποχώρηση της Γαλλικής Total, ο αμερικανικός κολοσσός έχει αυξήσει το ποσοστό του από το 40% στο 70%, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχει και η HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ).
Η PSG έχει ιδιαίτερη πείρα από την περιοχή, καθώς ήταν αυτή που είχε αναλάβει και τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών την περίοδο του 2013-14 στην περιοχή. Άλλωστε, ένα άλλο πλοίο της νορβηγικής εταιρείας έχει ναυλωθεί αυτές τις μέρες από την Energean για έρευνες στην περιοχή του Ιονίου.
Το ζήτημα των ερευνών προκειμένου να διερευνηθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή της Κρήτης αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, μετά από συνεχείς αναβολές, εξετάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», την οποία είχαν καταθέσει στις 24 Μαΐου 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Η δικαστική διαμάχη ήταν μια από τις αιτίες καθυστέρησης των διαδικασιών, οι οποίες οδήγησαν και στην αποχώρηση της Total.
Ήδη, πάντως, από τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.
Μετά την επίσκεψη ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊο του 2022, ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της, στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων.
Μόλις 3 μήνες αργότερα στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά & Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil, μας γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών.
Τι ακολουθεί μετά τις έρευνες στην Κρήτη
Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους.
Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν:
(α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων,
(β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και
(γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Όπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Άλμα 3% έφερε η άδεια Μπάιντεν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους ATACMS βαθύτερα στη Ρωσία
- Μπορέλ: Οι πύραυλοι που πήραν την άδεια Μπάιντεν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές
- Νάπολη: Τουλάχιστον 3 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων – Αναζητούνται εγκλωβισμένοι
- Mercedes GLA 250e χωρίς εταιρικό φόρο!