Μετά από εντατικές προσπάθειες αποθήκευσης καυσίμων, η Ευρώπη και η Ασία πλησιάζουν τον χειμώνα με υγιή αποθέματα, την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση των προμηθειών από τη Ρωσία.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι περίπου 92% γεμάτοι, πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, που κυμαίνεται στο 87,6%, αναφέρει το Bloomberg.

1

Η Γερμανία έχει ήδη αγγίξει το 95%, ένα επίπεδο που είχε στόχο να φτάσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ασία. Στην Ιαπωνία, τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου που διατηρούνται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι επίσης υψηλότερα από το μέσο όρο.

Τα αυξανόμενα αποθέματα ενισχύουν την αισιοδοξία ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει τις ελλείψεις ή το δελτίο, με τις τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Η περιοχή έχει πληγεί από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Europe's Natural Gas Inventory Levels Look Healthy | EU natural gas stockpiles are now above their five-year average
Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι πλέον πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας

«Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδήγησαν τις κυβερνήσεις στην προσπάθεια εξασφάλισης αποθεμάτων  ενόψει του επερχόμενου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. Αυτό είναι εμφανές στην Ευρώπη, όπου η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι «πολύ πάνω από» τους αρχικούς στόχους, είπε.

Αποθήκευση LNG σε πλοία

Καθώς οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης αερίου γεμίζουν, οι έμποροι ενέργειας αποθηκεύουν επίσης LNG σε πλοία. Περίπου 2,6 εκατομμύρια τόνοι LNG ήταν σταθμευμένοι στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης και της Ασίας νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών πληροφοριών Kpler. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα ιστορικά.

Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου να υποχωρήσουν, με το ευρωπαϊκό επίπεδο αναφοράς να καταγράφει απώλειες 12% την Τρίτη, κλείνοντας στα 113,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σίγουρα, οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς ο πόλεμος της Μόσχας ενάντια στο Κίεβο συνεχίζεται, ανατρέποντας τις εμπορικές ροές και διακόπτοντας τον εφοδιασμό πρώτων υλών. Ενισχύονται επίσης από την σφιχτή ναυτιλιακή αγορά, καθώς επιβάλλονται ολοένα και πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η αποτυχία των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν την κατανάλωση και ένας ψυχρότερος από το κανονικό χειμώνας θα μπορούσε να αδειάσει γρήγορα τις δεξαμενές και να καταστήσει δυσκολότερη την πλήρωσή τους το επόμενο έτος, ιδιαίτερα με τη μειωμένη παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Ανησυχία για χειμώνα του 2023

«Θα μπορούσε να υπάρχει ένα στοιχείο όπου η αγορά εφησυχάζει», είπε ο Patterson της ING, σημειώνοντας ότι η περίοδος αιχμής θέρμανσης είναι ακόμη μπροστά. «Αλλά, μεγαλύτερη ανησυχία για την Ευρώπη αποτελεί ο χειμώνας του 2023 και του 2024, που φαίνεται ότι θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδος. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, του LNG και του άνθρακα είναι πιθανό να διατηρηθούν σε μεγάλο μέρος του 2023».

Healthy Asian, European fuel inventories help ease price pressures
Τα υγιή ασιατικά και ευρωπαϊκά αποθέματα καυσίμων συμβάλλουν στη μείωση των τιμών

Ωστόσο, ορισμένες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν έναν θερμότερο από το συνηθισμένο χειμώνα στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, γεγονός που θα περιόριζε τη ζήτηση κατά την περίοδο αιχμής θέρμανσης.

«Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε η μεγαλύτερη παγκόσμια προσπάθεια αποθήκευσης καυσίμων εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα τα υγιή αποθέματα που έχουμε τώρα», δήλωσε ο James Whistler, διευθύνων σύμβουλος της Vanir Global Markets Pte. στη Σιγκαπούρη. «Οι θερμοκρασίες είναι επί του παρόντος αρκετά ήπιες σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα και αυτό ωθεί τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε εποχιακά χαμηλά».

Διαβάστε ακόμη:

Τα μέτρα της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση: Κοινές αγορές φυσικού αερίου – μηχανισμοί περιορισμού τιμών – αλληλεγγύη και μείωση της ζήτησης