• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η πτώση των τιμών στην Ευρώπη – Κάτω από τα 100 δολάρια

    • Bloomberg


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν για πέμπτη ημέρα καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να παραμείνουν ήπιες το νέο έτος, ενώ οι προμήθειες παραμένουν άφθονες.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,7%, αφού έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου την Τετάρτη.

    Οι τιμές σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, με τον ήπιο καιρό και τους ανέμους να περιορίζουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Η βιομηχανική κατανάλωση, που είχε ήδη περιοριστεί από τις υψηλές τιμές νωρίτερα μέσα στο έτος, συνήθως μειώνεται κατά την περίοδο των διακοπών.

    Οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμένουν επίσης ισχυρές, με έναν στόλο δεξαμενόπλοιων να κατευθύνεται προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, και τη Γερμανία να ξεκινά δύο νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής. Η κατάσταση της αγοράς αμβλύνει ορισμένες ανησυχίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής μετά από μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία οι τιμές της ενέργειας έπληξαν τις οικονομίες και συνέβαλαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

    Ωστόσο, οι έμποροι παρακολουθούν την αγορά για τυχόν σημάδια μετατόπισης των ροών φυσικού αερίου, καθώς η διαφορά στις τιμές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας παραμένει περιορισμένη.

    Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί εξαγωγείς θα βρουν εξίσου κερδοφόρο να πουλήσουν στις δύο περιοχές τον Φεβρουάριο, ενώ είναι πιο κερδοφόροι στην Ευρώπη τον Μάρτιο, σύμφωνα με το BloombergNEF.

    Στο μεταξύ, ένδειξη σύσφιξης της αγοράς στην Ασία αποτελεί η είδηση ότι Shell Plc ανέστειλε προσωρινά την παραγωγή στις πλωτές εγκαταστάσεις LNG Prelude στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας μετά από πυρκαγιά.

    Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας, σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, ήταν 4,88% χαμηλότερα στα 92,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα, μετά από πτώση 7,5% την Τετάρτη. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 2,9% την Πέμπτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    H Σουηδία καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος

    Eurostat: Η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 20,1% μεταξύ Αυγούστου-Νοεμβρίου

    Goldman Sachs: Το πλαφόν για το φυσικό αέριο αυξάνει τους κινδύνους στην ευρωπαϊκή αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ