ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν και πάλι, στο χαμηλότερο επίπεδό σχεδόν δύο μηνών, καθώς τα κράτη εντείνουν τις προσπάθειες να αμβλύνουν την ενεργειακή κρίση με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Οι τιμές αναφοράς μειώθηκαν έως και 8,8% τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για να χαλαρώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές, να σώσουν τις τοπικές εταιρείες ενέργειας και να περιορίσουν τις τιμές μετριάζοντας τις πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
«Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας άρχισε να βελτιώνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς διαμορφώθηκε η πολιτική δράση», ανέφεραν σε σημείωμα τη Δευτέρα αναλυτές της Timera Energy.
Οι συζητήσεις για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης συνεχίζονται και πρέπει να υπογραφούν από τα κράτη μέλη. Τα σχέδια περιλαμβάνουν άντληση 140 δισεκατομμυρίων ευρώ από υψηλότερους φόρους στις εταιρείες ενέργειας, υποχρεωτικούς περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής και αύξηση της ρευστότητας.
Οι αυξημένες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου παίζουν επίσης ρόλο στην πτώση των τιμών, με τον τερματικό σταθμό Eemshaven LNG που ξεκίνησε πρόσφατα να ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να εισάγει φορτία.
Η απόφαση της Γερμανίας την Παρασκευή να πάρει τον έλεγχο του γερμανικού διυλιστηρίου πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft PJSC θεωρείται ως το πρώτο βήμα ενός γενικότερου πλάνου που θα μπορούσε να δώσει στο Βερολίνο περισσότερη ανεξαρτησία στον ενεργειακό τομέα. Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την εθνικοποίηση των μεγαλύτερων εισαγωγέων αερίου της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Uniper και VNG AG, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει ένα σχέδιο που μπορεί να μειώσει στο μισό τις τιμές ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις, ως μέρος ενός πακέτου στήριξης 40 δισεκατομμυρίων στερλίνων (46 δισεκατομμύρια δολάρια) που οριστικοποιείται από τη νέα πρωθυπουργό Liz Truss.
Η Γαλλία θέλει να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά, μια κίνηση που θα κοστίσει στην κυβέρνηση καθαρά 16 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire.
Η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων θα δοκιμαστεί καθώς ξεκινά η χειμερινή περίοδος στην Ευρώπη και οι έμποροι θα επικεντρωθούν στα επίπεδα αποθήκευσης αερίου. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα έχουν πληρότητα περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
Παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο αυτής της εποχής, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό και φέρνοντας τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου.
Το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε νωρίτερα κατά 7,3%, στα 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου, ενδοσυνεδριακά. Η βρετανική αγορά είναι κλειστή λόγω αργίας.
Πτώση σημειώνουν και οι τιμές του ρεύματος. Τα γερμανικά προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς για το επόμενο έτος υποχώρησαν έως και 8% στα 470 ευρώ την μεγαβατώρα.
Διαβάστε ακόμη:
Goldman Sachs: Πώς προσπαθεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση
Μισέλ: Τα κράτη της ΕΕ να δράσουν από κοινού στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι