Η Γερμανία ετοιμάζεται να δανειστεί έως 200 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει σχέδιο για τον περιορισμό του αντικτύπου του κόστους της ενέργειας στην οικονομία της – τη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Κίνηση που κινδυνεύει να διατηρήσει την κατανάλωση σε υψηλά επίπεδα, την στιγμή που οι ελλείψεις στα αποθέματα μεγαλώνουν, με τον βαρύ και δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται προ τον πυλών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θα αναδιατάξει ένα ταμείο που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενισχύοντάς το με πρόσθετα κεφάλαια ώστε να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης μέτρα για τον περιορισμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι τιμές πρέπει να μειωθούν», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, ανοίγουμε μια μεγάλη ομπρέλα».

Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Οι υψηλότερες τιμές ωθούν τις εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή και να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά η συγκράτηση των τιμών θα μπορούσε να διατηρήσει τη ζήτηση υψηλή.

Η ρυθμιστική αρχή δικτύου της χώρας προειδοποίησε νωρίτερα ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν πάρα πολύ φυσικό αέριο την περασμένη εβδομάδα καθώς οι θερμοκρασίες μειώθηκαν, ενώ τόνισε ότι απαιτείται εξοικονόμηση τουλάχιστον 20% για να αποφευχθεί η έλλειψη καυσίμων αυτόν τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το λεγόμενο Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας, το οποίο δεν αποτελεί μέρος του τακτικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος αφού η Ρωσία μείωσε τις ροές σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επεξεργαστεί τώρα τις λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών, δήλωσε ο Σολτς.

Διαβάστε επίσης:

Χάμπεκ: «Αντιμέτωπη με την απειλή οικονομικής κρίσης η Γερμανία»