ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κόστος της ενέργειας ανεβαίνει κάθε μέρα και το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου ενός μήνα διαμορφώνει το κόστος μιας μονάδας ενέργειας για τον επόμενο μήνα μεγεθύνει τον εφιάλτη για το πού μπορεί να φτάσουν οι τιμές χονδρεμπορικής τον Απρίλιο.
Εν τω μεταξύ, ήδη η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου, διαμορφώνεται στο επίπεδο ρεκόρ των 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τιμές χονδρεμπορικής σήμερα είναι σε αυτά τα ύψη όταν έχουν προμηθευτεί αέριο στις τιμές του προηγούμενου μήνα που ήταν 80 ευρώ/μεγαβατώρα. Ωστόσο, αυτό το μήνα πρέπει να προμηθευτούν αέριο στις δυσθεώρητες τιμές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάτι που θα ωθήσει ακόμη πιο ψηλά τις τιμές ενέργειας του επόμενου μήνα.
Επικρατεί ο φόβος στις αγορές για επάρκεια σε φυσικό αέριο
Η μεγάλη άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζει τους φόβους της αγοράς για την επάρκεια αερίου στην Ευρώπη, καθώς πιθανολογείται ότι μπορεί να διακοπεί η ροή για πολλούς λόγους: κάποιο ατύχημα, ή κυρώσεις εν όψει της κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας (και το φυσικό αέριο επομένως) λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Μπέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Marble Disruptive Technologies, με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο των καυσίμων, «αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά προεξοφλεί την πιθανή καταστροφή του Αγωγού της Αδελφότητας, που τροφοδοτεί τον TurkStream και διέρχεται από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία πριν εισέλθει σε τουρκικά εδάφη. Τα φορτία ρωσικού φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τη βόρεια Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal μπορούν να ρεύσουν αποκλειστικά μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας (αποφεύγοντας την Ουκρανία), όπως άλλωστε και ο North Stream 1, πλην όμως οι TurkStream και Blue Stream τροφοδοτούνται μέσω κόμβου που βρίσκεται στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Εν τέλει δεν έχει σημασία αν θα χτυπηθεί από ρωσικές ή ουκρανικές δυνάμεις, καθώς τυχόν ζημιά του αγωγού θα εξυπηρετεί πολιτική και όχι στρατιωτική σκοπιμότητα».
«Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο των επιπτώσεων από τέτοιες εξελίξεις, όπως άλλωστε βρίσκεται ήδη στην έναρξη των επιπτώσεων από τη force majeure στην μεταφορά προϊόντων από τα βόρεια terminals της Μαύρης Θάλασσας. Σε αυτή άλλωστε την αγορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της αλλά ανταγωνίζεται και τα υπόλοιπα κράτη της Μεσογείου που παρομοίως θα πρέπει να αναπληρώσουν τις εισαγωγές έτοιμων πετρελαϊκών προϊόντων», συμπληρώνει.
«Αυτή τη στιγμή οι αγορές προεξοφλούν, αν δει κανείς τις τιμές του μέλλοντος, ακόμα και διαταραχές τροφοδοσίας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση πως αν υπάρξει διακοπή στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, πως δε θα υπάρξουν αναταραχές. Για τους επόμενους μήνες δε φαίνεται να έχουμε τέτοιο πρόβλημα λόγω της διαφοροποίησης του ισοζυγίου, αλλά όταν έχουμε έναν πόλεμο με ανεξέλεγκτες καταστάσεις δεν πρέπει να λέμε μόνο πόσο είναι η τιμή στην αντλία της βενζίνης. Υπάρχει γεωπολιτικό πρόβλημα με αναταράξεις φοβερές» πρόσθεσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ