Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται μετά τον περιορισμό των κρίσιμων ροών του καυσίμου προς τη Γηραιά Ήπειρο από τη Μόσχα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 24%, μετά την άνοδο κατά 46% που έχουν ήδη σημειώσει αυτή την εβδομάδα. Οι περικοπές συνεχίζονται στην Ευρώπη με εταιρείες όπως η Engie, η Uniper και η OMV AV να επισημαίνουν ότι λαμβάνουν λιγότερες προμήθειες. Η Γερμανία χαρακτήρισε τις μειώσεις των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream «πολιτικά καθοδηγούμενες» με στόχο να προκαλέσουν αναταραχή των αγορών, αμφισβητώντας τη δήλωση της Gazprom ότι η διακοπή οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα.

1

Η Ευρώπη φοβάται εδώ και μήνες τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η τελευταία κρίση θα μπορούσε να πλήξει βασικές βιομηχανίες από τον κλάδο χημικών μέχρι τη χαλυβουργία, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην περιοχή, η οποία ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη.

Η κίνηση της Μόσχας πραγματοποιείται καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφτασαν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίσκεψη στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Prices jump in Europe as Russia's supply reductions add to US LNG outage
Οι τιμές εκτινάσσονται στην Ευρώπη μετά τις μειώσεις της προσφοράς της Ρωσίας

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε άνοδο μέχρι και 24% φτάνοντας στα 148,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε κατά 20%.

Η Ρωσία σιγά-σιγά σφίγγει τον κλοιό στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, σταματώντας τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία λόγω διαφωνίας σχετικά με την απαίτηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρωθεί το καύσιμο σε ρούβλια. Τώρα, ακόμη και οι χώρες που βρήκαν λύσεις για να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού αερίου πλήττονται από τις διακοπές.

Το Βερολίνο έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών βημάτων για τη διασφάλιση του εφοδιασμού και ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει περαιτέρω εάν οι περικοπές συνεχιστούν. Η χώρα, ωστόσο, έχει πει ότι μπορεί προς το παρόν να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Η διακοπή της προμήθειας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη έπεται των μειώσεων της προηγούμενης ημέρας, κατά την οποία η Gazprom ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τις επισκευές των τουρμπίνων που παράγει η Siemens. Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία άφησαν κολλημένο στο εξωτερικό τον εξοπλισμό κλειδί για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Η τελευταία κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης εντείνει την κρίση εφοδιασμού που έχει ήδη δημιουργηθεί από μια διακοπή λειτουργίας μονάδας στις ΗΠΑ. Μια σημαντική εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Τέξας — μια ζωτικής σημασίας πηγή ανεφοδιασμού για την Ευρώπη — θα παραμείνει κλειστή για περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Οι καθυστερήσεις στην πλήρωση των αποθεμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν σκληρό χειμώνα, ειδικά εάν η ρωσική προσφορά εκείνη την εποχή συνεχίσει να είναι περιορισμένη.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να είναι πολύ υψηλές τον χειμώνα», δήλωσε ο Μάρκο Αλβέρα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Snam SpA, σε συνέδριο την Πέμπτη.

«Εάν έχουμε άλλη μια διακοπή λειτουργίας όπως αυτή που συνέβη στο Freeport LNG στις ΗΠΑ, οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να σημειώσουν άλμα κατά 50%”,  δήλωσε ο Ron Smith, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην BCS Global Markets.

 

Διαβάστε ακόμη:

Gazprom: Μειώνει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Nord Stream κατά το ένα τρίτο

Ιταλικά ΜΜΕ: Κίνηση πίεσης στον Ντράγκι η μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία