ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κινούμενη άμμο για τις τιμές ενέργειας συνεχίζει να αποτελεί το φυσικό αέριο, θυμίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, ακόμη κι αν η Κομισιόν δε θεωρεί πλέον ότι υπάρχει λόγος για να λαμβάνονται μέτρα στήριξης από τα κράτη μέλη.
Χθες το μεσημέρι η τιμή του φυσικού αερίου TTF, έφτασε μέχρι τα 49,7 ευρώ/MWh για να επιστρέψει στα 46,6 ευρώ δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες διπλασίασε την τιμή του από τα 23,1 ευρώ/MWh που ήταν 1η Ιουνίου. Ήδη πυροδότησε άνοδο στις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα και η ανησυχία είναι μεγάλη για το που μπορεί να τις ωθήσει η άνοδος του φυσικού αερίου αν συνεχιστεί τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.
Η χθεσινή άνοδος συνδέεται με τις παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας και το ζεστό καιρό στην Ευρώπη που πυροδότησε ανησυχίες για τις προμήθειες εν μέσω καλοκαιριού, οι οποίες εντάθηκαν από την είδηση ότι η Ολλανδία πρόκειται να ανακοινώσει το κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου φυσικού αερίου της ηπείρου. Εκτός από τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού που αντλεί περισσότερο φυσικό αέριο για ψύξη, η αύξηση της ζήτησης στην Ασία και περισσότερες διακοπές εφοδιασμού στις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού, είναι οι άλλες μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψιν τους επόμενους μήνες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 30% την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Απριλίου. Οι τιμές εκτινάχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και είναι ακόμη μόνο Ιούνιος, δηλαδή έχουμε δύο μήνες που είναι πιθανό οι υψηλές θερμοκρασίες να πιέσουν αρκετές φορές ακόμη τις τιμές.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, ήδη την επόμενη εβδομάδα αναμένεται μεγάλα τμήματα της Γερμανίας να παρουσιάσουν υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, αυξάνοντας τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου. Οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν στους 33 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, 6 βαθμούς πάνω από το κανονικό, ενώ τα επίπεδα στο Βερολίνο, το Έσσεν και το Αμβούργο θα είναι επίσης θερμότερα από το μέσο όρο μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Maxar Technologies.
Οι θερμοκρασίες αυτές σηματοδοτούν ότι η ήπειρος μπορεί να περιμένει άλλο ένα καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Στο περιβάλλον αυτό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου το Συμβούλιο υπουργών ενέργειας, που θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το μετασχηματισμό στην αγορά ενέργειας, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν. Εν τω μεταξύ και οι τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά κινούνται ανοδικά και με τιμή 107,6 ευρώ η MWh σήμερα στην Ελλάδα, όταν σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι στα 122 ευρώ/ MWh στη Γαλλία και τη Γερμανία στα 127 ευρώ/ MWh , στην Ουγγαρία στα 128 ευρώ/ MWh και στην Πολωνία στα 140 ευρώ/ MWh .
Τιμολόγια ρεύματος: Ανησυχία για τους επόμενους μήνες
Το παραπάνω ασταθές περιβάλλον, δημιουργεί ανησυχία για τα τιμολόγια ρεύματος για τους επόμενους μήνες, όσο και για τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η επόμενη κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, όπως ο Μηχανισμός επιστροφής εσόδων των παραγωγών ενέργειας (πλαφόν) και οι επιδοτήσεις.
Αν η άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορική συνεχιστεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές στις 20 Ιουνίου για τον Ιούλιο δεν θα χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν στα 85,2 ευρώ/MWh τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουνίου, ενώ τον Μάιο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν στα 105,59 ευρώ/MWh, ενώ τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στα 120,44 ευρώ/MWh.
Η πραγματική ανησυχία όμως δεν είναι για τις τιμές του Ιουλίου αλλά για τις τιμές των επόμενων μηνών, αν η αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου συνεχιστεί και καθώς η ζήτηση για ρεύμα αυξάνεται μέσα στο καλοκαίρι, πυροδοτηθεί νέα άνοδος.
Σημειώνεται, εν τω μεταξύ, ότι από τον Οκτώβριο, σταματούν επισήμως οι επιδοτήσεις, και αλλάζει και ο τρόπος τιμολόγησης ρεύματος από τους προμηθευτές, καθώς επανέρχονται τα συμβόλαια με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενεργειακή κρίση. Επίσης, θα προσφέρεται και η επιλογή για κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αλλά με τιμή που θα καθορίζεται από κάποια μεθοδολογία που επίσης θα μεταφέρει το κόστος της χονδρεμπορικής στην τελική τιμή, χωρίς το μαξιλάρι των επιδοτήσεων.
Διαβάστε επίσης
Γιώργος Περιστέρης: Τι είπε για την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ – Δυναμική η συζήτηση
Shell: Αυξάνει κατά 15% το μέρισμα της – Στροφή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών