Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν μετά από πέντε ημέρες πτώσης, λόγω των ανησυχιών ότι οι ρωσικές ροές μέσω της βασικής χώρας διέλευσης, της Ουκρανίας, ενδέχεται να διαταραχθούν.

Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των ροών προς την Ευρώπη, δήλωσε την Παρασκευή ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις και οι «παράνομες ένοπλες ομάδες υπό τον έλεγχό τους» διακόπτουν τις επιχειρήσεις σε έναν μεγάλο σταθμό συμπίεσης, που αποτελεί κλειδί για περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διοχετεύει η Ουκρανία στην Ευρώπη, ανέφερε.

1

Η προειδοποίηση συνέπεσε με τις χαμηλότερες ροές που αναμένονταν μέσω της Ουκρανίας την Παρασκευή, αν και η Gazprom PJSC είπε ότι στέλνει φυσικό αέριο κανονικά. Οι παραγγελίες για ρωσικές αποστολές μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν την Παρασκευή σε περίπου 91 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο σε τρεις εβδομάδες. Αυτό είναι σύμφωνο με τα αιτήματα των πελατών, επισήμανε η Gazprom.

Οι ανησυχίες για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας και την κατάσταση στην Ουκρανία «δημιουργούν ένα επιπλέον στρώμα αβεβαιότητας που στηρίζει τις τιμές», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. «Δεν είμαστε κοντά στη βελτίωση της κατάστασης με έναν συνεχιζόμενο πόλεμο».

Natural Gas Runs Through Ukraine
Φυσικό αέριο διέρχεται μέσω της Ουκρανίας

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές καυσίμου από τη Ρωσία φέτος, οι έμποροι παραμένουν αναστατωμένοι και παρακολουθούν προσεκτικά κάθε αλλαγή στις ροές.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο 2,3% στα 106,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ICE. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύτηκε 2,6% υψηλότερα στις 239,50 πένες ανά θερμική μονάδα.

Lower Orders |
Λιγότερες Παραγγελίες

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να οδεύουν προς εβδομαδιαία απώλεια, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερο φυσικό αέριο για θέρμανση και ο καιρός γίνεται ηπιότερος.

Διαβάστε ακόμη:

Κώστας Σιφναίος: Με το δεύτερο FSRU θα μπορούμε να εφοδιάζουμε ως και την Ουκρανία