Σε εξέλιξη μέχρι τις 30 Μαρτίου είναι και στη χώρα μας καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη της σκίασης, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης και των Σωματείων Τεντοποιών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης 2024 (21 Μαρτίου).

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης καθιερώθηκε το 2023 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σκίασης ES-SO, σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης ακριβώς την ημέρα της εαρινής ισημερίας.

1

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης, Γιώργος Παπαμιχαήλ επισημαίνει: «Σε ένα κόσμο που η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο, τα προϊόντα & συστήματα ηλιακής σκίασης έχουν σημαντική συνεισφορά στην αειφορία & την βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σκίασης πραγματοποιείται μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της σκίασης, που απευθύνεται σε θεσμικούς παράγοντες, επαγγελματίες στο χώρο των κατασκευών και τελικούς χρήστες των προϊόντων σκίασης».

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η σκίαση ενισχύει την ευημερία, εξοικονομεί χρήματα, είναι βιώσιμη και αειφόρα: Χρησιμοποιώντας συστήματα σκίασης σε ένα κτίριο, η ζήτηση για κλιματισμό μειώνεται σημαντικά, γεγονός που αποφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Λιγότερη τεχνητή ψυξη και τεχνητός φωτισμός θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς η χρήση τους αποδεδειγμένα απαιτεί περισσότερη ενέργεια και ενισχύει τις εκπομπές CO2 και τα αέρια του θερμοκηπίου. Η «έξυπνη» η δυναμική σκίαση εντάσσεται σε ένα σύστημα κτηριακού ελέγχου που μπορεί να διαχειριστεί μέσω αισθητήρων τη θερμότητα και το φως, ώστε να επιτευχθούν τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.

Έξυπνες λύσεις σκίασης

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, λειτουργούν ως μεγάλες ομπρέλες για τα κτίρια! Συμβάλλουν στην κλιματική προσαρμοστικότητα των κτιρίων, διατηρώντας δροσερούς τους χώρους τους, χωρίς υψηλή κατανάλωση ενέργειας και άσκοπη χρήση τεχνητού φωτός. Εφαρμόζονται με εξωτερικά συστήματα όπως τέντες, πέργκολες, κάθετες περσίδες, ρολά, εξωτερικές περσίδες, και με εσωτερικά συστήματα σκίασης όπως βενετικά στόρια, ρολά, ρόμαν κλπ. Τα συστήματα σκίασης μπορούν να είναι χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα και εξοπλισμένα με αισθητήρες.

Τα κύρια οφέλη των έξυπνων λύσεων σκίασης:

-Εξοικονόμηση χρημάτων με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου μας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη.

-Προστασία για εμάς και το περιεχόμενο του σπιτιού μας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία (UV).

-Μείωση της αντανάκλασης και της υπερθέρμανσης στον εσωτερικό χώρο για τη βέλτιστη οπτική και θερμική μας άνεση

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης μπορούν να:

-Μειώσουν έως 60% την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη έως το 2050.

-Μειώσουν κατά 58% την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας την ατμοσφαιρική έκλυση επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου.

-Εξοικονομήσουν έως 285 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση των ενεργειακών δαπανών στην Ευρώπη έως το 2050.

Ο ES-SO είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, βάσει της βελγικής νομοθεσίας, που στοχεύει στην προώθηση του θετικού αντίκτυπου της σκίασης στη διαχείριση του κλίματος εσωτερικών χώρων, υποστηρίζοντας έτσι τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση. Ο ES-SO είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός-ομπρέλα των επαγγελματικών οργανισμών σκίασης. Σε όλη την Ευρώπη, η βιομηχανία σκίασης απασχολεί πάνω από 450.000 άτομα και παράγει ετήσιες πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ES-SO εδρεύει στις Βρυξέλλες, την ιδανική τοποθεσία για να εγγυηθεί ότι η φωνή της βιομηχανίας ακούγεται και ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους. Ο ES-SO συμμετέχει επίσης ενεργά σε μια σειρά ευρωπαϊκών έργων τόσο με συντελικό όσο και με συμβουλευτικό ρόλο.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης εκπροσωπεί τον ES-SO στην Ελλάδα. Μέλη του αποτελούν διακεκριμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εμπορία ειδών εσωτερικής και εξωτερικής σκίασης σε επίπεδο χονδρικής.

Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Ετοιμάζεται να πλουτίσει κατά $3 δισ. αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας

Κίνα-Γαλλία: Συμφωνίες 7,72 δισ. ευρώ υπογράφτηκαν στο 7ο Φόρουμ για την Αστική Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γερμανία: Εγκρίθηκε η νομιμοποίηση κάνναβης