ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια αποστρατιωτικοποίησης της χώρας. Η Δύση υποσχέθηκε περαιτέρω κυρώσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν εκρηκτική άνοδο έως και 41% για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια Μαρτίου εκτοξεύτηκε έως και 31%, αναφέρει το bloomberg.
Η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων νωρίς την Πέμπτη, προκαλώντας τη χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η πρωτεύουσα Κίεβο, έγινε στόχος και προέτρεψε τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κίνηση του Πούτιν «μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» και είπε ότι «ο κόσμος θα θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη».
Ο Μπάιντεν ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ομάδας των Επτά την Πέμπτη και στη συνέχεια θα μιλήσει στον αμερικανικό λαό για να ανακοινώσει περαιτέρω ποινές που θα επιβληθούν στη Μόσχα. Τυχόν κυρώσεις που περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις αγορές εμπορευμάτων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μέχρι τα μέταλλα και τα τρόφιμα.
«Η μεγαλύτερη εικόνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Hans van Cleef, οικονομολόγος του κλάδου ενέργειας στην ABN Amro Bank NV. «Θα επιβάλλουν κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ή όχι;»
Αν αυτός ο τομέας γλιτώσει, το ράλι μπορεί να ξεφουσκώσει σύντομα, είπε. Οι τιμές του αργού Brent εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων.
Η κρίση θέτει τις προμήθειες καυσίμων στην Ευρώπη — η οποία βρίσκεται ήδη εν μέσω ενεργειακής κρίσης — σε περαιτέρω κίνδυνο. Η ήπειρος εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο και τα χαμηλά αποθέματα καυσίμου πέρυσι, οδήγησαν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ρωσία στοχεύει να διατηρήσει «αδιάλειπτες» τις προμήθειες φυσικού αερίου στο εξωτερικό, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.
Προμήθειες Καυσίμων
«Εάν η Δύση αποφάσιζε να αποκόψει τη Ρωσία από την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT), οι πληρωμές για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν αδύνατες», δήλωσε η Katja Yafimava, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
«Αυτό θα αποτελούσε αιτία για τη διακοπή των προμηθειών, με δραματικές συνέπειες για τους ευρωπαίους καταναλωτές από την άποψη της φυσικής διαθεσιμότητας και των τιμών», εξήγησε.
Η Γερμανία έχει ήδη αναστείλει την πιστοποίησή της για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν την Τετάρτη το συγκεκριμένο έργο στις κυρώσεις τους στη Ρωσία.
Αναλυτές από την Goldman Sachs έως την Wood Mackenzie και τη Rystad Energy προβλέπουν ότι οι υψηλότερες τιμές θα διαρκέσουν μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους λόγω του ελλείμματος του καυσίμου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη βιομηχανία και τη θέρμανση. Οι ρωσικές ροές έχουν ήδη περιοριστεί από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα και διαπραγματεύονταν κατά 28% υψηλότερα στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για τον Μάρτιο έφτασε τα 260 ευρώ την μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιανουαρίου.
Οι ροές της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών του μπλοκ την Πέμπτη για να συζητήσουν την κρίση. Η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο εάν οι αποστολές μέσω αγωγών από τη Ρωσία διαταραχθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης.
Η ρωσική εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου Gazprom PJSC δήλωσε την Πέμπτη ότι η διέλευση της στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας γίνεται κανονικά.
Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ρέει συνήθως μέσω της Ουκρανίας και οι αναλυτές είπαν ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να διαταράξει αυτές τις ροές.
«Σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής, το απόθεμα φυσικού αερίου δεν θα μπορούσε να ξαναχτιστεί μέσα στο καλοκαίρι», είπε η Kateryna Filippenko, επικεφαλής ανάλυσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην WoodMac.
«Θα αντιμετωπίζαμε μια καταστροφική κατάσταση με την αποθήκευση του αερίου για τον επόμενο χειμώνα να υποχωρεί κοντά στο μηδέν. Οι τιμές θα ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Οι βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευόταν. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Intracom Defense: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
- Optima Bank για AVAX: Μαζικές αναβαθμίσεις κερδών από τις κατασκευές αυξάνουν την τιμή στόχο στα €3,03
- Νικήτας Κακλαμάνης: Με ευρεία πλειοψηφία νέος πρόεδρος της Βουλής – «Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη»
- «Rebrain Greece»: Στο Λονδίνο στις 29/3 η νέα εκδήλωση – Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις