ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
«Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα και για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μια μοναδική πολιτική σταθερότητα, ένα Πρωθυπουργό που ελέγχει το Κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα και μπορεί να πάρει το όποιο πολιτικό κόστος για να κάνει μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις και ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σε 12-18 μήνες από την αρχή της τετραετίας γιατί μετά το δεύτερο χρόνο αρχίζουν να παίζουν ρόλο οι δημοσκοπήσεις», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά – Ασσυμμετρίες και εθνική ατζέντα».
Για dual listing
Σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για dual listing, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εταιρεία θα φύγει από τη χώρα.
«Δεν αφήνει κανένας την Ελλάδα, αλλά πηγαίνουμε την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο. Πληρώνουμε τους φόρους μας στην Ελλάδα, αλλά θα ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας και αλλού. Μεγαλουργούμε στο εξωτερικό αλλά άνθρωποι στην Ελλάδα γίναμε.»
Σχετικά με τον φόρο διαμετακόμισης στο φυσικό αέριο, σημείωσε ότι ο τρόπος που κινείται η Βουλγαρία, είναι καθαρά παραβατικός.
Δεν υπάρχει προηγούμενο μια χώρα να πάρει από μόνη της 16 bcm, οι ποσότητες που περνούν και θα εξασφάλιζε ένα έσοδο για τη χώρα. Ενώ έχουμε κοινή νομισματική πολιτική δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική μέρος της οποίας είναι η κοινή ενεργειακή πολιτική. Η Ευρώπη κάνει βήματα προς τα πίσω. Έχει σηκώσει τη σημαία της πράσινης μετάβασης και η Γερμανία ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια άνθρακα.
Οι 15.000 γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν βρει δουλειά με την πράσινη ανάπτυξη, και τα μέτρα που αποφασίζουν, άλλος τα κάνει άλλος δεν τα κάνει.
Για την ευρωπαϊκή οικονομία
Το γερμανικό μοντέλο καταρρέει, καθώς είχε στηθεί πάνω σε μια δομή που δεν υπάρχει πια.
Η Γερμανία θέλει να μαζέψει την τεράστια ρευστότητα που μοιράστηκε στην πανδημία μέσω της ανόδου των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Ιταλία από την άλλη έχει μια χαλαρή οικονομική πολιτική.
Θα λυνόντουσαν πάρα πολλά προβλήματα στην Ευρώπη, αν ο στόχος της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής αντί να είναι 2% ήταν 3%. Θα απελευθερωνόντουσαν πόροι, θα μειωνόντουσαν τα επιτόκια, θα κυκλοφορούσε περισσότερη ρευστότητα, θα ήταν μια ανάσα για όλους.
Όλοι οι επενδυτές του πλανήτη αναρωτιούνται γιατί οι επενδυτές ακόμη αντέχουν και οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμη αρνητικά. Οι αγορές κινούνται με διαφορετική λογική από τους παράγοντες της πολιτικής και της γεωπολιτικής και βλέπουν πάντα ένα βήμα μετά.
Στο σημερινό ασταθές σκηνικό, παραβλέπουν τα παροντικά γεγονότα στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το ρωσο-ουκρανικό θέμα θα παγώσει για αρκετό καιρό ακόμη και δεν θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες όπως η περαιτέρω προώθηση των Ρώσων στα δυτικά ή η υποχώρησή τους.
Στη Μέση Ανατολή που είναι πιο απρόβλεπτη η κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο, για τις αγορές, είναι με την παρότρυνση των ΗΠΑ και με την πίεση που ασκείται από τις Αραβικές χώρες, είναι ότι δεν υπάρχει καμιά επιθυμία για κλιμάκωση.
Το Ιράν έχει εξασφαλίσει ένα σύστημα αντίδρασης με Υεμένη, Ιράκ, Συρία και έχει εγκαθιδρύσει το ρόλο του ως ένα σημαντικό παίκτη απαραίτητο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ δίνει ένα μάθημα στη Χαμάς αλλά δυστυχώς και σε αθώα θύματα. Το Ισραήλ εκτιμάται ότι σε 3-4 εβδομάδες θα ολοκληρώσει την δράση του και γι’ αυτό οι αγορές είναι καθησυχασμένες.
Μετά από πολλά χρόνια και λόγω της πανδημίας, βλέπουμε μια στροφή από την έμφαση στην ιδιωτική οικονομία στην έμφαση στο ρόλο του Κράτους. Το γεγονός ότι το κέντρο βάρους επανέρχεται στα Κράτη είναι μια εξέλιξη που έχει πολλές παράπλευρες εξελίξεις.
Η Αμερική αντέχει την κρίση πολύ περισσότερο από την Ευρώπη. Η επόμενη χρονιά πολύ κρίσιμη λόγω των εκλογών και των ανατροπών που μπορεί να φέρουν, αφού έχει τεθεί ακόμη και θέμα απόσυρσης των ΗΠΑ από ΝΑΤΟ. «Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα σημαίνει για τη γειτονιά μας, αν φύγει η παρουσία των ΗΠΑ.»
Η οικονομία των ΗΠΑ αντέχει και θα είναι ηγέτης παγκόσμιος για πολλά χρόνια γιατί έχει το σφρίγος ενός νεότερου κράτους.
Διαβάστε επίσης:
Αποθήκευση ενέργειας: Σύντομα η δεύτερη μάχη για 300 MW – Η τρίτη ως τον Μάρτιο του 2024
Mytilineos: Ανέλαβε την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών για τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή
Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί πιέζουν οι εταιρείες για ανανέωση συμβολαίου – Τι συμφέρει τον καταναλωτή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα