Στα μέσα του 2022 αναμένεται η εκκίνηση της κατασκευής του συνόλου των έργων της ENTEKA και ενός αμερικανικού fund με δράση στα έργα ΑΠΕ εδώ και μία εικοσαετία, ενώ η ολοκλήρωση τους τοποθετείται δύο χρόνια αργότερα.

Οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει την αδειοδοτική διαδικασία για τα αιολικά πάρκα στη Μακεδονία από το 2006 και έχουν λάβει το πράσινο φως από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχα, σε αδειοδοτική ωρίμανση βρίσκονται αιολικά πάρκα στην Πελοπόννησο, για τα οποία οι εταιρείες έχουν υποβάλλει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο ΥΠΕΝ και αναμένουν την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Και τα δύο έργα έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Αυτό σημαίνει πως με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, τα αιολικά θα παράγουν ενέργεια μέσω ΑΠΕ με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για ένα έργο “με το κλειδί στο χέρι” (turn key project).

Οι επενδύσεις αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ αφορούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος τουλάχιστον 400 MW και θα πραγματοποιήσουν οι ΕΝΤΕΚΑ, η οποία δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ από το 1985 και σε συνεργασία με τη θυγατρική 547 Energy του fund Quantum Energy Partners με έδρα στο Huston.

Οι δύο εταιρίες έχουν ιδρύσει από κοινού δύο ακόμα θυγατρικές, την Αιολική Βερμίου και την Αιολική Παναχαϊκού, οι οποίες και θα εγκαταστήσουν τα πάρκα στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο αντίστοιχα.

Η τρέχουσα επένδυση στη Μακεδονία

Η επένδυση στο Βέρμιο προηγείται χρονικά ως προς την εκκίνηση της κατασκευής καθώς πλέον έχει “ξεμπερδέψει” με κάθε αδειοδοτικό βήμα.

Στελέχη της εταιρίας αναφέρουν στο mononews.gr πως η έναρξη της κατασκευής του έργου τοποθετείται προς τις αρχές του Β’ Τριμήνου του 2022 και πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Η Αιολική Βερμίου βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης των εταιριών που αναλάβουν το έργο της κατασκευής των πάρκων και ήδη συζητούνται μεγάλα διεθνή ονόματα. Στόχος είναι να βρεθούν τρεις διαφορετικές εταιρίες που θα αναλάβουν την προμήθεια των ανεμογεννητριών, τα χωματουργικά και τα έργα δικτύου αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει τροποποιημένη ΜΠΕ με στόχο την εγκατάσταση μίας νέας γενιάς ανεμογεννητριών, οι οποίες θα χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και θα ανέρχονται στα 4,5 MW έκαστη (έναντι των 3 MW που θα παρήγαγαν οι παλαιού τύπου ανεμογεννήτριες), ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και η συνολική ισχύς του πάρκου στα 315 MW.

Με την τελική απόφαση του ΥΠΕΝ η Αιολική Βερμίου θα κατασκευάσει στους 3 Δήμους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας 5 αιολικά πάρκα με 70 ανεμογεννήτριες και το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Το άνοιγμα στην Πελοπόννησο

Ταυτόχρονα η ελληνοαμερικανική συμμαχία ετοιμάζει την κατασκευή επιπλέον 102 MW μέσω 3 αιολικών πάρκων στην Πελοπόννησο μέσω της θυγατρικής της με ονομασία Αιολική Παναχαϊκού Α.Ε.

Η εκκίνηση της κατασκευής των αιολικών πάρκων, δεδομένου ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση της ΑΕΠΟ, τοποθετείται περί τα τέλη του 2023 και εκτιμάται πως θα χρειαστεί ένα έτος για την ολοκλήρωσή τους.

Το έργο προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης, καθώς η εταιρία προχώρησε και εδώ στην τροποποίηση της ΜΠΕ με στόχο την εγκατάσταση του νέου τύπου ανεμογεννητριών.

Η εταιρία δρομολογεί την κατασκευή 3 αιολικών πάρκων στην Τρίπολη, την Αιγιάλεια και την Κυνουρία ισχύος 33,30 και 39 MW αντιστοίχως με το ύψος την επένδυσης να εκτιμάται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρόσωπα πίσω από την ΕΝΤΕΚΑ και το Fund

Η ΕΝΤΕΚΑ αποτελεί την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των αιολικών πάρκων και γενικά των έργων ΑΠΕ. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1985 από τον Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, που είναι επίσης συνιδρυτής της Intelligent Green Crops, η οποία ασχολείται με έξυπνα θερμοκήπια στη Βοιωτία.

Όσον αφορά την Quantum Energy Partners πρόκειται για ένα αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται από το 1998 στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ και της απολιγνιτοποίησης.

Ο ιδρυτής και CEO του είναι ο Wil VanLoh, ο οποίος είχε ιδρύσει στο παρελθόν το Windrock Capital με δράση στον τομέα της ενέργειας, ενώ έχει εργαστεί για τους Ομίλους Kidder, Peabody & Co. και NationsBank που δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις στην ενέργεια.

Πρόεδρος του Fund είναι ο Dheeraj “D” Verma, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν στο Τμήμα Συγχωνεύσεων και Εξαγορών της J.P. Morgan, όπου και παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για συναλλαγές αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η 547 Energy αποτελεί θυγατρική του fund και δραστηριοποιείται στον τομέα της “καθαρής ενέργειας”. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2019 με έδρα το Huston και εκτός από τη δράση της στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας της με την ΕΝΤΕΚΑ, έχει συμμετοχή επίσης και στην αποθήκευση ενέργειας στη Βόρεια Αμερική (συνεργασία με ConnectGen), στα παράκτια αιολικά πάρκα στην Ισπανία (συνεργασία με Blue Float) και σε έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη γενικότερα (συνεργασία με την Aer Soléir που έχει έδρα στο Δουβλίνο).