• Ενέργεια

    Equinor: Γιατί εγκαταλείπει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς υδρογόνου από Νορβηγία σε Γερμανία

    • Bloomberg
    Magnus Frantzen Eidsvold

    Magnus Frantzen Eidsvold, εκπρόσωπος Equinor (Πηγή: Linkedin)


    Ματαιώνονται τα σχέδια της Equinor για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς υδρογόνου από τη Νορβηγία στη Γερμανία με την συνεργασία της RWE, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας εγκαταλείπει τα σχέδιά της ελλείψει πελατών, προμήθειας και επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Equinor, Magnus Frantzen Eidsvold.

    Σημειώνεται ότι η Equinor και η RWE περιέγραψαν τα σχέδιά τους για συνεργασία σε έργα υδρογόνου τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Γερμανίας και τη βοήθεια της νορβηγικής οικονομίας να απομακρυνθεί από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    «Οι χώρες θα επιταχύνουν τη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς υδρογόνου», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre στο Όσλο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Robert Habeck.

    Και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει επίσης σε μια βαθύτερη συνεργασία για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης βιομηχανίας.

    Τα σχέδια για την ανάπτυξη νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούν, αν και βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, ανέφερε σήμερα ο Eidsvold.

    Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της RWE και της Equinor θα κατασκευαστούν στη Γερμανία με χωρητικότητα 3 GW και αρχικά θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, έχουν αναφέρει από τον Ιανουάριο οι εταιρείες.

    Θα είναι έτοιμοι γύρω στο 2028 και το 2029, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal.

    Την είδηση ανέφερε νωρίτερα και το Energi og Klima, ένας διαδικτυακός ιστότοπος του Νορβηγικού Ιδρύματος για το Κλίμα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Equinor: Θα επιστρέψει 14 δισ. δολ. στους επενδυτές – Πτώση στα κέρδη

    ΔΕΣΦΑ: Στα 1.466 χλμ το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου το 2023

    Μetlen: Ανασυγκρότηση σε σώμα της Επιτροπής Ελέγχου



    ΣΧΟΛΙΑ