Με αγωνία πρόκειται να παρακολουθήσει η Ευρώπη την αυριανή ανακοίνωση της απόφασης Πούτιν για το αν και πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Ο αγωγός αυτός τελεί υπό συντήρηση για ένα μεγάλο διάστημα, ενώ η σημασία του, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Γερμανία είναι εξαιρετικά μεγάλη, ιδιαίτερα αν υπολογίσει κανείς πως το Βερολίνο εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου.

1

Οι αινιγματικές δηλώσεις Πούτιν

Αν και πλέον το εξάρτημα που σταμάτησε την ροή του αερίου μέσω του Nord Stream έχει επιδιορθωθεί ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρει πως οι προμήθειες συνεχίζονται μεν, με αστερίσκους δε.

Χαρακτηριστικά δηλώνει «Μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο εξοπλισμός του Nord Stream 1 από τη διαδικασία της συντήρησης» Πρόσθεσε ότι «υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να μην λειτουργεί μετά την επιστροφή του από τον Καναδά και ο Nord Stream να σταματήσει.»

Οι βασικοί αγωγοί τροφοδότησης της Κεντρικής Ευρώπης

Η Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόσο εν συνόλω, όσο και ανά κράτος μέλος. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κομισιόν παρουσίασε ένα σχέδιο απεξάρτησης το οποίο όμως θα ολοκληρωθεί το 2030, με τρεις διακριτές φάσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα

Nord Stream 1

Μία από τις πιο παλιές και σημαντικές διαδρομές είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός από την Ρωσία μέχρι και την Γερμανία. Το 2021 ο αγωγός αυτός παρέδωσε περισσότερο από το 1/3 των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, με μέγιστη δυναμικότητα περίπου 167 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Λόγω του Ουκρανικού και για να πιέσει την Γερμανία, η Gazprom μείωσε τις προμήθειες μόλις στο 40% αυτού του επιπέδου, επικαλούμενη καθυστερήσεις στη συντήρηση των τουρμπινών λόγω των κυρώσεων. Ο εξοπλισμός αυτός είναι ζωτικής σημασίας για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya, ο οποίος αποτελεί το σημείο εισόδου του Nord Stream στη ρωσική πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας.

Nord Stream 2

Λίγο καιρό πριν την εισβολή, Γερμανία και Ρωσία βρίσκονταν ένα βήμα πριν την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2, ο οποίος όμως δεν ξεκίνησε ποτέ μετά από πίεση της Αμερικής προς την Γερμανία, ενώ μετά την εισβολή στην Ουκρανία το Βερολίνο «πάγωσε» κάθε συζήτηση.

Μάλιστα ο αγωγός απλά ανέμενε τις τελικές ρυθμιστικές εγκρίσεις. Αξίζει να αναφερθεί, πως παρά την εισβολή η Μόσχα ακόμη επιμένει ότι ο αγωγός εξακολουθεί να είναι διαθέσιμος για χρήση.

Η κρισιμότητα της Ουκρανίας για την τροφοδότηση της Ευρώπης

Ένας από τους λόγους που ο Πούτιν αποφάσισε την εισβολή στην Ουκρανία είναι για να επιτύχει τον πλήρη έλεγχο συγκεκριμένων μερών της χώρας που συνδέει την Ρωσία με την Ευρώπη.   Η Μόσχα εξάγει περίπου 110 εκατ. κυβικά μέτρα καθημερινά μέσω της Ουκρανίας μέσω δύο βασικών σημείων.

Τον Μάιο, το ένα από αυτά – το Sokhranovka, γνωστό και ως Sokhranivka στα ουκρανικά – τέθηκε εκτός λειτουργίας από το δίκτυο της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Gazprom να επαναδρομολογήσει ή τουλάχιστον να επαναφέρει τις ποσότητες στα συμβατικά επίπεδα μέσω του εναπομείναντος σημείου, αλλά η Ρωσία το έχει απορρίψει. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η επαναδρομολόγηση – η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν – δεν είναι επί του παρόντος εφικτή.

Yamal-Europe

Ο αγωγός, ο οποίος περνά από τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία με δυνατότητα μεταφοράς περίπου 90 εκατ. κυβικών την ημέρα, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Μάιο, όταν η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε στη Gazprom οποιαδήποτε συνεργασία με την EuRoPol Gaz, την ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού.

Λίγο καιρό νωρίτερα, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες προς την Πολωνία, καθώς η χώρα ήταν από τις πρώτες που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο αγωγός λειτουργεί σήμερα αντίστροφα, μεταφέροντας αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία.

TurkStream

Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος παραδίδει ρωσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία και τροφοδοτεί αρκετές χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης, διεξάγονται κανονικά προς το παρόν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται περίπου 40 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα από τον αγωγό αυτόν.

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Κινδυνεύει η γερμανική οικονομία αν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Μείωση της χρήσης κατά 15% προτείνει η Κομισιόν