Claudio Descalzi, CEO Eni
Mια νέα στρατηγική «δορυφόρων» αναζητά ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni, για να συγκεντρώσει χρήματα τόσο για τις παραδοσιακές δραστηριότητές του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όσο και για τις νεότερες πράσινες επιχειρήσεις του, σύμφωνα με το Reuters.
Πρόκειται για ξεχωριστές οντότητες με δική τους διαχείριση και χρηματοδότηση, οι οποίες θα επιτρέψουν στους επενδυτές να επιλέξουν πού θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με τον CEO της Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, αυτός είναι ένας τρόπος της εταιρείας να δείξει την αξία των νέων πράσινων επιχειρήσεών της, οι οποίες μπορεί να μην είναι ακόμη τόσο κερδοφόρες όσο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει μια μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ονομασία Plenitude και εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μερίδιο στο τμήμα βιοκαυσίμων της, Enilive.
Τόσο η Plenitude όσο και η Enilive θα λειτουργούν ως ξεχωριστοί «δορυφόροι».
Η Eni χρησιμοποιεί επίσης αυτή την προσέγγιση για ορισμένα από τα έργα της στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Πριν λίγο καιρό, συνδύασε τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Θάλασσα με μια άλλη εταιρεία, επιδιώκοντας να κινηθεί κατά τον ίδιο τρόπο για έργα στην Ινδονησία και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Αυτή η κίνηση τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα για τα έργα αυτά χωρίς να επηρεάσουν την κύρια δραστηριότητά τους.
Η Eni προσδοκά να συγκεντρώσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω της εισαγωγής ή της πώλησης μεριδίων στους δορυφόρους της μέχρι το 2027.
Ορισμένο αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση θα βοηθήσει την Eni να συγκεντρώσει χρήματα και να δείξει την αξία των πράσινων επιχειρήσεων της.
Στο αντίποδα βρίσκονται οι επενδυτές που περιμένουν να δουν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα προκειμένου να αναγνωρίσουν την πλήρη αξία των δορυφόρων.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο – Όλα τα ονόματα
Mytilineos: Νέο όνομα για τη νέα εποχή – Τι φέρνει η διανομή δωρεάν μετοχών
Αγορά ενέργειας: Ποιες παγίδες ναρκοθετούν τις επενδύσεις – Ποιος θα τις πληρώσει